Paluu lähitöihin tuo myös lemmikit työpaikoille – lontoolaisessa toimistossa voi olla jopa 15 karvaturria kerrallaan

Konttorikoirien salliminen voi kannustaa lähitöihin. Yhdysvalloissa moni Z-sukupolveen kuuluvista harkitsisi jopa työpaikan vaihtoa, jos työnantaja ei suhtaudu lemmikeihin myönteisesti.

Paluu lähitöihin tuo myös lemmikit työpaikoille
Paluu lähitöihin tuo myös lemmikit työpaikoille

Etätyö ja korona-ajan mukanaan tuomat rajoitukset saivat ihmiset eri puolilla maailmaa hankkimaan lemmikkieläimen seurakseen.

Esimerkiksi Suomessa jo ensimmäisenä koronakeväänä lemmikkieläinten myynti tuplaantui. Kennelliiton mukaan edellisen kerran koiria oli hankittu yhtä paljon lamavuosina.

Pandemian hellittäessä edessä on paluu työpaikalle ja ero lemmikistä, joka on tottunut isäntiensä ja emäntiensä kotona oloon. Yhdysvaltalainen Time-lehti kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) kesällä, että 69 prosenttia lemmikkien omistajista pelkäsi eroahdistustuksen iskevän lähitöihin paluun myötä.

Britanniassa lähityöhön paluu on jo tarkoittanut konttorikoirien ja -kissojen yleistymistä.

Ranskan yleisradioyhtiö FT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) useampi kuin joka kolmas brittiyritys sallii nyt lemmikkieläinten tuomisen työpaikalle.

Lontoolaisessa Mother-mainostoimistossa on 300 työntekijää, joista noin 15 tuo koiransa töihin mukanaan. Yksi heistä on Michelle Hammond. Hän tuo koiransa konttorille joka päivä.

– Asun huoneistossa, eikä minulla ole puutarhaa. En olisi ottanut koiraa, ellei työnantajani olisi näin joustava, Hammond sanoo.

Mother salli työntekijöiden lemmikkikoirat työpaikalla jo ennen koronapandemiaa, mutta nyt karvaturreja vilisee avokonttorissa entistä enemmän.

– Etätyövaiheen jälkeen koirien määrä lisääntyi 50–70 prosenttia. Täällä näkyy paljon koiria, jotka ovat nuoria ja vilkkaita, kertoo mainostoimiston johtaja Tony Wong.

Kannustin lähityöhön palaamiseksi

Myös digialan henkilöstöyritys Trust in Soda sallii lemmikkikoirat työpaikalla.

– On todella kiva, kun astuu sisään ja näkee nämä koirat juoksentelemassa ympäriinsä. Olo tuntuu heti mukavammalta, sanoo yrityksen hallintopäällikkö Gabriella Stracey.

Yli 1 000 eläinsairaalaa pyörittävä yhdysvaltalainen Banfield -eläinsairaalaketju (siirryt toiseen palveluun) teetti viime keväänä kyselytutkimuksen lemmikkieläinten omistajien töihinpaluuajatuksista.

Sen mukaan lähes joka toinen Z-sukupolveen (18–25-vuotiaista) ja lähes joka kolmas millenniaali (25–40-vuotiaista) oli valmis harkitsemaan työpaikan vaihtamista, jos työnantaja ei suhtautuisi myönteisesti lemmikkeihin.

Saman tutkimuksen mukaan noin puolet haastatelluista työnantajista oli valmis suhtautumaan joustavasti lemmikkieläinten mukaanottamiseen työpaikalle.

Kun pandemian jälkeen lähityöhön palaavista työntekijöistä joutuu jopa kilpailemaan, voi mahdollisuus konttorikoiraan toimia kannustimena. Lontoossa Trust in Sodan toimitusjohtaja James Cox tuo itse päivittäin cockerspanielinsa töihin mukanaan.

– Se vähentää stressiä, Cox toteaa.

Coxin mukaan tyytyväiset työntekijät tarkoittavat tuotteliampaa yritystä.

Lue myös: