Presidentti Niinistö: Ahvenanmaan demilitarisointi on edelleen tärkeää Itämeren vakauden kannalta

Presidentti Niinistön mukaan Ahvenanmaan demilitarisointi ei ole vain historiallinen reliikki, vaan edelleen tärkeässä roolissa Itämerellä. Sata vuotta sitten allekirjoitettiin sopimus Ahvenanmaan demilitarisoinnista ja neutralisoinnista.

Ahvenanmaan itsehallinto 100 vuotta
Ahvenanmaan itsehallinto 100 vuotta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Ahvenanmaan demilitarisointi on edelleen hyvin tarpeellinen sopimus Itämeren alueella. Niinistö puhui Ahvenanmaan demilitarisointisopimuksen juhlaseminaarissa tänään keskiviikkona.

– Ahvenanmaasopimus on tasapainoittava voima Ahvenanmaan alueen rauhan kannalta. Se ei ole historiallinen reliikki, vaan elävä kokonaisuus ja hyvin tarpeellinen sopimus Itämeren alueella, sanoo Niinistö.

Tänään tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Kansainliiton jäsenmaat allekirjoittivat sopimuksen Ahvenanmaan demilitarisoinnista ja neutralisoinnista. Suomi velvoitettiin takaamaan ruotsin kieli, paikallinen kulttuuri sekä itsehallintojärjestelmä Ahvenanmaalla.

Demilitarisointi tarkoittaa alueen tyhjentämistä sotilaallisesta toiminnasta.

Niinistö muistuttaa, että Ahvenanmaan kysymys oli lähellä ajaa Suomen ja Ruotsin konfliktiin yli sata vuotta sitten.

– Olen onnellinen, että ongelmat ratkaistiin tavalla, joka sopii kaikille osapuolille, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan Ahvenanmaasopimuksella on vahva pohja kansainvälisessä oikeudessa ja Suomi tekee töitä sen eteen, että sopimusta tukeva kansainvälinen järjestelmä pysyy vahvana myös jatkossa.

Huono sää esti presidentin pääsyn paikan päälle

Ahvenanmaasopimuksen juhlaseminaarissa puhuvat lisäksi Ruotsin ulkoministeriön valtiosihteeri Robert Rydberg sekä Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr). Aiheina ovat demilitarisoinnin kansainvälinen merkitys, Euroopan puolustus sekä Itämeren turvallisuus.

Presidentti Niinistön sekä ulkoministeri Haaviston eivät päässeet paikalle Ahvenanmaalle, koska lentosää oli huono. Molemmat puhuivat yleisölle videoyhteydellä.

Muita puhujia ovat Ahvenanmaan rauhaninstituutin johtaja Sia Spiliopolou-Åkermark sekä tohtori Åsa Gustafsson.

Juttua korjattu klo 14.08: Robert Rydberg ei ole Ruotsin ulkoministeri, vaan Ruotsin ulkoministeriön valtiosihteeri.