Osa suomalaisista on saanut kolmea eri koronarokotetta – asiantuntija: mahdollista, mutta ei kovin tavallista

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet ei näe ongelmaa siinä, jos ihminen on saanut kolmen eri valmistajan rokotetta. Eri rokotteet toimivat samalla tavalla.

Kaikki rokotteet toimivat samalla tavalla. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Pieni osa suomalaisista on saanut kolmea eri koronarokotetta.

Ylen tiedossa on esimerkiksi tapaus, jossa henkilö on saanut ensimmäiseksi Astra Zenecan rokotteen. Kun sitä myöhemmin alettiin antaa lähinnä yli 65-vuotiaille, rokotettava sai toisen annoksen Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta. Kolmantena riskiryhmään kuuluva rokotettava sai Modernan rokotuksen.

Vastaavat tapaukset voivat lisääntyä, koska yhä useampi suomalainen saa kolmannen koronarokotteen.

Kolmansia koronarokoteannoksia suositellaan yli 60-vuotiaiden lisäksi laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä lääketieteellisille riskiryhmille. Tämä tarkoittaa lähes kahta miljoonaa ihmistä.

Rokotetutkimuskeskuksen johtajan, professori Mika Rämetin mukaan on mahdollista, että ihminen saa kolmen eri valmistajan rokotetta.

– Tällainen kolmen rokotteen kombinaatio on tosiaan mahdollinen, mutta en usko sen olevan kovin tavallinen tilanne.

Rämet ei näe ongelmaa siinä, että rokotteet ovat erimerkkisiä.

– Kaikkien rokotteiden perusperiaate on kuitenkin sama, eli muodostaa vaste piikkiproteiiniä vastaan. Etenkin Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteet ovat vaikutusmekanismiltään lähes samat.

Rokotetutkimuskeskuksen tiedossa ei ole tutkimusta, jossa olisi mitattu kolmen eri koronarokotteen teho. Teho on Rämetin mukaan käytännössä verrattavissa kolmeen annokseen mRNA-rokotetta.

– Eli erinomaisen hyvä erityisesti vakavaa tautimuotoa vastaan.

Teknologialtaan mRNA-rokotteet sisältävät lähetti-RNA:ta (mRNA), jonka avulla lihassolut rokotteen pistokohdassa saadaan tuottamaan rokotteen vaikuttavaa ainetta.