YK:n tuore raportti: Hallitukset suunnittelevat tuottavansa 110 prosenttia enemmän fossiilisia polttoaineita kuin 1,5 asteen tavoite sallisi

YK:n tuoreen raportin mukaan hallitusten ilmastotavoitteisiin liittyvissä puheissa ja lähivuosien suunnitelmissa ilmenee ristiriitaisuuksia.

Tuore raportti paljastaa, että hallitukset suunnittelevat tuottavansa kaksinkertaisen määrän kivihiiltä, öljyä ja maakaasua ilmastotavoitteisiin nähden. Kuva: Philippe Desmazes / AFP

Yhdistyneiden kansakuntien tuore raportt (siirryt toiseen palveluun)i paljastaa, että hallitusten päästövähennystavoitteet ja fossiilisiin polttoaineisiin liittyvät tuotantosuunnitelmat ovat keskenään ristiriidassa.

Raportin mukaan hallitukset suunnittelevat tuottavansa vuoteen 2030 mennessä noin 240 prosenttia enemmän kivihiiltä, 57 prosenttia enemmän öljyä ja 71 prosenttia enemmän maakaasua kuin 1,5 celsiusasteen ilmastotavoite sallisi.

Kaikkiaan fossiilisten polttoaineiden tuotanto kasvaisi 110 prosenttia päästötavoitteisiin nähden.

YK varoittaa, että nykyisillä suunnitelmilla kokonaispäästöt eivät vähenisi, mikä voisi merkittävissä määrin vaikeuttaa ilmaston lämpenemisen rajoittamista 1,5 celsiusasteeseen.

Hiilen, öljyn ja kaasun tuotantoa vähennettävä

Vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimuksen allekirjoittaneet maat ovat sitoutuneet päästöjen vähentämiseen.

YK:n laskelmien mukaan päästöt tulisi puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Vuoteen 2050 mennessä maailman pitäisi olla hiilineutraali, jotta ilmaston lämpeneminen voitaisiin rajoittaa 1,5 asteeseen.

YK totesi jo viime kuussa tehdyssä arvioinnissa, että maiden uusimpien suunnitelmien perusteella ilmaston lämpeneminen jatkuu lähivuosina.

YK:n mukaan esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden tuotanto todennäköisesti kasvaa ainakin vuoteen 2040 saakka.

Kansainvälinen energiajärjestö (IEA) kertoi viime viikolla (siirryt toiseen palveluun), että muiden muassa kivihiilen käyttö ja polttoaineiden kysyntä on elpynyt, kun maailman maat hellittävät koronapandemian takia asetettuja rajoituksia.

YK ennakoi, että hallitusten nykyisillä suunnitelmilla ilmasto lämpenee 2,7 celsiusastetta vuoteen 2100 mennessä.

Kaikesta huolimatta raportissa todetaan, että YK pitää 1,5 celsiusasteen tavoitetta edelleen mahdollisena.

YK:n on määrä pitää seuraava ilmastokokous 31. lokakuuta Skotlannin Glasgow'ssa. Kokouksen keskeisenä tavoitteena on nostattaa ilmastotoimien kunnianhimoa.

Lue myös: