Oulun seudun yritykset ovat päässeet hyvin mukaan Pyhäjoen ydinvoimalaurakoihin

Oulun kauppakamarin tietojen mukaan Pyhäjoen ydinvoimalatyömaan 4 000 kulkuluvasta 75 prosenttia on suomalaisille. Siitä suurin osa yrityksille, jotka toimivat 150 kilometrin säteellä työmaasta.

Pyhäjoen ydinvoimalaitoksen työmaata toukokuussa 2021. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Pyhäjoen ydinvoimalahanke on yhä lähtökuopissaan, vaikka ydinvoimalan rakentamisesta kerrottiin jo 10 vuotta sitten.

Ydinvoimalan mahdollinen rakentamispäätös moninkertaistaisi Pyhäjoen työvoimatarpeen.

Hanhikivenniemellä työskentelee tällä hetkellä päivittäin noin 450 työntekijää lähinnä tukitoimintojen rakennustöissä. Mikäli ydinvoimala saa rakentamisluvan ensi kesänä, nousee päivittäinen työntekijämäärä moninkertaiseksi ja vaikutus laajenee koko seutukuntaan.

Oulun kauppakamarin varatoimitusjohtaja Esa Pellikainen toteaa, että lähialueen yritykset ovat päässeet hyvin mukaan hankkeen urakoihin.

– Työmaa-alueelle on noin 4 000 kulkulupaa, joista 75 prosenttia on suomalaisille. Siitä suurin osa yrityksille, jotka toimivat 150 kilometrin säteellä.

Pellikaisen mukaan kiireisimpänä aikana työmaalla voi olla jopa 5 000 ihmistä. Rakennusurakka heijastelee laajemmin lähiympäristöönkin.

– Täytyy muistaa, että kaikkihan ei tapahdu portin sisäpuolella, vaan hanke antaa huikeita mahdollisuuksia koko seutukunnalle. Majoitukset, ruokailut, vapaa-aika, perheet ja kuljetukset. Myös kunnalliselle puolelle tulee erilaisia palveluodotuksia ja yrityksille palvelumahdollisuuksia.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.