Kangasalla annettiin vahingossa kolme päivää vanhoja koronarokotteita

Kaikille halukkaille tarjotaan mahdollisuus uusintarokotteeseen. Uutta rokotusta suositellaan erityisesti, jos potilas kuuluu ikänsä tai sairauksiensa takia riskiryhmään.

Vanhentuneen rokotteen ei tiedetä aiheuttavan turvallisuusriskiä. Kuvituskuva. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Kangasalla on annettu tällä viikolla kolme päivää vanhoja koronarokotteita. Kangasalan kaupunki tiedottaa, että terveyspalveluissa Suoraman neuvolassa annettiin 18. lokakuuta vanhentuneita Pfizerin koronarokotteita noin 35 asukkaalle.

Kaupungin mukaan syynä on inhimillinen virhe. Kaupunki on pyytänyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) neuvoa vanhentuneen rokotteen turvallisuudesta ja tehosta.

– Ei ole näyttöä siitä, että vanhentunut rokote aiheuttaisi mitään turvallisuusriskiä, kaupunki tiedottaa asukkaille verkkosivuillaan.

Uusinta-annoksen tarpeellisuus arvioidaan jokaisen asukkaan kohdalla yksilöllisesti.

Jos vanhentunut rokote on aiheuttanut paikallisia tai yleisreaktioita, rokote on herättänyt immuunivasteen. Tällaisia reaktioita ovat paikallinen kipu, kuume tai kipeä olo.

Mikäli potilas kuuluu ikänsä tai perussairauksien takia vakavan koronataudin riskiryhmään, suositellaan uutta rokotusta mahdollisimman pian.

Nuorilla ja perusterveillä uusinta-annoksesta ei katsota olevan hyötyä. Kaikille halukkaille tarjotaan mahdollisuus uusintarokotteeseen. Jokaiseen vanhentunutta rokotetta saaneeseen otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti.