Venäläiselle oppositiopoliitikolle Aleksei Navalnyille myönnettiin EU:n ihmisoikeuspalkinto

Venäjän oppositioliikkeen keulahahmo Aleksei Navalnyi on jatkanut työtään demokratian edistämisen parissa vankilatuomiosta huolimatta.

Venäläinen oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyi istui turvalasin takana oikeudenkäynnissä helmikuussa 2021. Arkistokuva. Kuva: Kirill Kudryavtsev / AFP

Euroopan unionin parlamentti on palkinnut venäläisen oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin Saharov-ihmisoikeuspalkinnolla.

Saharov-palkinto on myönnetty vuodesta 1988 henkilöille tai järjestöille, jotka edistävät ihmis- ja perusoikeuksia.

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli sanoi, että Navalnyi on sosiaalisessa mediassa ja poliittisilla kampanjoillaan auttanut paljastamaan väärinkäytöksiä ja mobilisoimaan miljoonien ihmisten tuen eri puolilta Venäjää.

– Myöntäessämme Saharov-palkinnon Aleksei Navalnyille tunnustamme hänen valtavan henkilökohtaisen rohkeutensa ja muistutamme, että Euroopan parlamentti tukee hänen välitöntä vapauttamistaan, Sassoli sanoi tiedotteessa.

Navalnyita edustavan järjestö ilmoitti keskiviikkona Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että palkinto kuuluu kaikille totuuden puolustajille.

Varapuhemies Heidi Hautalan mukaan mielipiteenvapauden Saharov-palkinto myönnettiin tänä vuonna muutoksen puolestapuhujalle.

– Aleksei Navalnyi on osoittanut suurta rohkeutta pyrkimyksissään palauttaa Venäjän kansan valinnanvapauden. Hän on jo vuosia taistellut maassaan ihmisoikeuksien ja perusvapauksien puolesta. Tämä on maksanut hänelle paljon, sillä hän on menettänyt vapautensa, ja melkein henkensä, Hautala sanoi tiedotteessa.

Navalnyi on presidentti Vladimir Putinin äänekäs kriitikko ja Venäjän opposition keulahahmo. Hän tuli tunnetuksi korruptioselvityksistään, jotka kohdistuivat Kremlin johtaviin poliitikkoihin. Venäjällä hänet on ristitty Putinin sinnikkäimmäksi vastustajaksi.

Video: Tällainen on Venäjän opposition voimahahmon Aleksei Navalnyi
Valtaeliitin vahtikoira, populisti, piikki Putinin lihassa - video kertoo kuka on Aleksei Navalnyi

Navalnyi joutui myrkytyksen kohteeksi Venäjällä elokuussa 2020. Sen jälkeen hänet kuljetettiin hoitoon Saksaan. Navalnyi palasi tammikuussa Venäjälle ja hänet otettiin kiinni lentokentällä.

Navalnyi tuomittiin helmikuussa kahden ja puolen vuoden vankeustuomioon ehdonalaisrikkomuksesta.

EU on määrännyt Venäjälle pakotteita Navalnyin myrkyttämisen ja vangitsemisen takia.

Kesäkuussa Navalnyin järjestö leimattiin ääriliikkeeksi ja se kiellettiin Venäjällä. Monet Navalnyin liittolaisista ovat paenneet Venäjältä, mutta Navalnyi on jatkanut työtään vankilasta.

Navalnyin päätöstä palata Venäjälle tammikuussa pidätysuhasta huolimatta on pidetty suorana haasteena presidentti Putinille.

20.10.2021 klo 18.20 Uutista päivitetty.

Lue myös: