Hyppää sisältöön

Lumi pöläytti talvitunnelmat keskelle syyslomia – Harri Taivalkosken ensihämmennys vaihtui riemuun: "Kyllä tämä keli saa hymyn poskille"

Pohjoisessa vietetään lumista syyslomaa. Lunta on satanut koko Lappiin ja sää pysyy talvisena ainakin tämän viikon. Tuntureissa ei vielä ole ehditty siirtyä kunnolla syyslajeista talvilajeihin.

Saariselälle satoi hiihto- ja pulkkakelit - Harri ja Pekko Taivalkoskea syysloman sääkäänne ilahdutti
Saariselälle satoi hiihto- ja pulkkakelit - Harri ja Pekko Taivalkoskea syysloman sääkäänne ilahdutti

Syyslomalla ilakoidaan yllättävänkin talvisissa tunnelmissa Lapissa. Myös eteläinen Lappi kääriytyi lumipeitteeseen keskiviikon aikana. Lunta oli Lapissa 10–25 senttiä ja Kittilän Kenttärovassa jo yli 40 senttiä.

Lapin tuntureissa on paljon syysloman viettäjiä, joilla päiväohjelmat muuttuivat talvisäiden myötä. Rovaniemeläisten Harri ja Pekko Taivalkosken oli tarkoitus retkeillä Inarissa Saariselän poluilla, mutta varalta mukaan otetuille suksille ja pulkille löytyikin yllättäen käyttöä.

– Kyllä tämä keli saa hymyn poskille, Taivalkoski toteaa.

Hiihtokeskuksissa kausisiirtymä on vielä kesken

Lapin hiihtokeskusten ja välinevuokraamoiden näkökulmasta hiihtolomaviikot osuivat välikaudelle. Siirtyminen sulan maan lajeista talvilajeihin on ollut tällä viikolla vielä kesken.

Pyöräily on tärkeä syysaktiviteetti, mutta monet kesäpyöräilyreitit ovat nyt lumesta pehmeitä ja märkiä, eikä talvipyöräreiteille ole vielä riittävästi lunta.

– Lumi yllätti kovastikin. Alkuun ei ollut mukavaa, kun pyöräilimme Kiilopäälle loskan seassa, kuopiolaiset Leila ja Harri Ruutiainen kertovat sään tuomasta pyöräilyhaasteesta Saariselällä.

Murtomaahiihtäjille Ylläksellä ja Levillä on tarjota tässä vaiheessa vuotta vain muutaman kilometrin ensiladut. Saariselällä latuja vielä pohjattiin.

Levillä osoittautui nyt arvokkaaksi se, että säilölumesta tehty laskettelurinne saatiin avattua jo pari viikkoa sitten. Zero Pointin vuokraamovastaava Tuomas Tähtinen arvioi, että valtaosa matkailijoista hakee nyt lasketteluvälineitä, pieni vähemmistö pyöriä ja murtomaasuksia.

Sport Corner Ylläksen toimitusjohtaja Johanna Lyly iloitsee asiakkaiden puolesta, että he pääsevät haistelemaan lunta ja muistuttaa, että tunturissa voi myös retkeillä ja käppäillä. Lapsille löytyy epävirallisia pulkkamäkiä.

– Mutta ehkä meidän bisneksen kannalta olisi ollut parempi, jos tämä viikko olisi ollut lumeton. Olisi varmasti paljon enemmän pyöräilijöitä, jos lumi ei olisi tullut maahan, Lyly sanoo.

Leila ja Harri Ruutiainen ihmettelivät, että Saariselällä moni paikka on kiinni.

– Jouduimme vaihtamaan majoitustakin, kun Kiilopää oli kiinni. Olemme nyt Kylpylähotelllin parkissa asuntoauton kanssa. Sieltä saamme tarvitsemamme palvelut. Nyt pyöräillään ja nautitaan, he toteavat.

Rovaniemellä lunta oli keskiviikkona iltapäivällä jo toistakymmentä senttiä ja lisää satoi. Lumi pysynee maassa ainakin pitkälle ensi viikkoon. Kuva: Bikka Puoskari / Yle

Lumi ei sula heti pois

Sateet jatkuvat Lapissa vielä yön yli torstaihin, kertoo päivystävä meteorologi Helena Laakso Ilmatieteen laitokselta. Sää ei osoita lauhtumisen merkkejä vaan päinvastoin, viikonloppuna pakkanen voi painua jopa 20 asteeseen.

Näyttää siltä, että lumi pysyy Lapin mailla ainakin tämän viikon. Ehkä jopa kevääseen saakka?

– Voi se ollakin mahdollista. Se jää nyt nähtäväksi, miten talvi etenee, meteorologi Laakso arvio.

Hän pitää mahdollisena, että voimistuva lounaisvirtaus voisi tuoda jopa lisää lunta Lappiin ensi viikolla. Sen sijaan Koillismaan ja Kainuun etelä- ja länsipuolilla lumet todennäköisesti sulavat piankin.

Lue myös:

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 21.10. kello 23 saakka.

.
.