Saarikko myöntää, että talouspoliittinen keskustelu on ollut hallituksessa hyvin vaikeaa – kyselytunnilla ihmeteltiin talouslinjaa

Perussuomalaiset kysyivät vanhusten hoivan ongelmista. Ministeri Kiuru puolusti vanhusten hoivan hoitajamitoitusta ja lupasi hallituksen puuttuvan kotihoidon ongelmiin.

Eduskunnan täysistuntosali
Oppositio ryöpytti hallitusta poukkoilevasta talouslinjasta

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan hallitus on sitoutunut kehysjärjestelmään. Päätöksiä siitä, että kehysjärjestelmän perusperiaatteita muutettaisiin, ei hänen mukaansa ole tehty.

Hallituksen talouspolitiikka nousi ihmettelynaiheeksi eduskunnan kyselytunnilla. Kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen kysyi, voiko hallitus luvata, ettei kehyksiä enää rikota.

– Hallitus on sitoutunut kehysjärjestelmään. Hallitus ei ole tehnyt päätöstä, joka muuttaisi kehyksen perusperiaatteita ja jättäisi sieltä enemmän asioita ikään kuin oman menoraaminsa ulkopuolelle, Saarikko sanoi.

Vaalikauden alussa sovittu yhteisen taloudenpidon raami on ollut iso keskustelunaihe, koska siitä jouduttiin poikkeamaan korona-aikana. Erityisesti kokoomuksesta on kyseenalaistettu ylityksen mittakaavaa ja ajoitusta.

Keskusteluun saatiin lisäkierroksia, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) pohti Helsingin Sanomien tentissä (siirryt toiseen palveluun), miten tulevaisuuden mittavat ilmastoinvestoinnit saadaan mahdutettua kehysperinteeseen.

Eduskunnassa Saarikko joutui yhä selventämään hallituksen linjaa.

– Onko hallitus sopinut rakentavansa kehyksen jatkossa uudella tavalla jättäen tiettyjä aukkokohtia investointien osalta? Sellaista päätöstä hallitus ei ole tehnyt.

Sen sijaan tarkoituksena on hänen mukaansa arvioida virkatyönä ylipäätään suomalaisen finanssipolitiikan säännöstöä ja tässä työssä kehysmenettelykin tulee nousemaan esiin.

Pääministeri Marin oli torstaina EU-huippukokouksessa, eikä osallistunut kyselytunnille.

Talouden säännöistä keskustellaan myös eri EU-pöydissä. Korona-aikana vakaus- ja kasvusopimus on laitettu tilapäisesti sivuun, mikä on vauhdittanut pohdintaa yhteisten taloussääntöjen uudistamisesta. Kysymys siitä, pitäisikö jäsenmaita sitoviin sääntöihin jättää liikkumavaraa isojen investointien takia, nousee EU-keskustelusta.

Saarikon mukaan Suomen linja on selvä. Maa ei kannata perussopimuksen avaamista.

– Kaikkein olennaisinta on se, että säännöt olisivat sellaisia, että jäsenmaat niitä noudattaisivat.

Saarikko myönsi keskustelun vaikeuden

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen naljaili keskustan ja SDP:n kiristyneille väleille.

– Kun tätä keskustelua kuuntelee, alkaa ymmärtää yhä enemmän edustaja (Jouni) Ovaskan (kesk.) tviittiä, kauanko tätä Marinin talouspolitiikkaa pitää kestää. Vastaus on, että niin kauan kun te valtiovarainministeri Saarikko sen kuittaatte ja te keskustan edustajat sille enemmistön takaatte, Mykkänen sanoi.

Saarikko myönsi vaikeudet.

– Olette edustaja Mykkänen aivan oikeassa. Kehykseen liittyvä taso ja talouspoliittinen keskustelu on ollut hallituksen sisällä hyvin vaikeaa, mutta me löysimme siitä viime keväänä sovun.

Kiuru lupasi ratkaisuja vanhusten hoivaan

Perussuomalaiset kysyi eduskunnassa hallitukselta, miten se aikoo puuttua vanhustenhoivan ongelmiin niin kotona kuin ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä.

  • Yle näytti kyselytunnin suorana. Voit katsoa tallenteen klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Kansanedustaja Minna Reijonen (ps.) aloitti kysymyksellä kotihoidon palveluiden valvonnasta. Reijonen viittasi Ylen aiemmin viikolla julkaistuun juttuun, jonka mukaan Tampereella Aluehallintovirasto on määrännyt kaupungin hoitamaan keskustan alueen kotipalvelut, koska yksityisellä palvelutuottajalla on jatkuvia ongelmia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) myönsi, että kotihoidon palvelut vaativat uudistamista, minkä takia epäkohtiin puututaan lainsäädännöllä.

Valvonnassa lähtökohtana pitää hänen mukaansa olla, että toimijoiden omavalvonta toimii.

– Kotihoidon henkilöstön riittävyyden turvaaminen on kaiken a ja o. Meillä on kotihoidossa hurjia puutteita siinä, onko henkilöstöä tarpeeksi. Tampereen esimerkissä se tulee todistetuksi. Tämä epäkohta ei poistu ilman lainsäädäntöä, Kiuru sanoi viitaten Reijosen kysymykseen.

Hoitajamitoitusta ei pidä Kiurun mukaan perua vaan etsiä keinoja, joilla henkilöstön riittävyys varmistetaan.