Rakennusteollisuus penää edelleen nopeampia rakennuslupakäytäntöjä Turkuun – investoinnit uhkaavat karata naapurikuntiin

RT:n suhdannekatsauksen mukaan Varsinais-Suomessa on aloitettu tänä vuonna yli 4 300 asunnon rakentaminen ja täten rakentaminen on toipunut koronanotkahduksesta. 

RT:n suhdannekatsauksen mukaan Varsinais-Suomessa on aloitettu yli 4300 asunnon rakentaminen tänä vuonna. Arkistokuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Varsinais-Suomessa asuntorakentaminen on edelleen kiivasta, katsoo Rakennusteollisuus RT:n Lounais-Suomen suhdannekatsaus.

Näkymät asuntorakentamisessa ja myös korjausrakentamisessa ovat hyvät. RT:n suhdannekatsauksessa suomitaan kuitenkin Turun rakennuslupaprosessia, joka on hidas.

RT:n suhdannekatsauksen mukaan Varsinais-Suomessa on aloitettu yli 4 300 asunnon rakentaminen tänä vuonna ja täten rakentaminen on toipunut koronanotkahduksesta.

– Vuositasolla aloitettiin ennakkotietojen mukaan 4 356 asunnon rakentaminen. Se on 43 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuotena. Asuinkerrostalohuoneistoja aloitettiin 50 prosenttia enemmän, ja niille myönnettyjen rakennuslupien määrä kasvoi peräti 58 prosenttia edellisvuodesta, Talonrakennusteollisuuden aluepäällikkö Katja Suovo kuvailee tiedotteessa.

Varsinais-Suomessa etenkin asuntorakentaminen toimii koko alan veturina. Sen sijaan julkinen palvelurakentaminen on vähentynyt lähes 20 prosenttia ja teollisuus- ja varastorakentaminenkin on vähentynyt 15 prosentilla vuoteen 2020 verrattuna.

Turun rakennuslupapalvelut ovat olleet pitkään ruuhkautuneita. Tämän nostaa jälleen Rakennusteollisuus esille.

– Kaupungilla on yhä haasteita rakennuslupien käsittelyajoissa. Ammattirakentajat joutuvat varautumaan käytännössä vuoden odotusaikoihin, eikä sekään aina riitä. Pahimmillaan lupien viipyminen on aiheuttanut joissakin yrityksissä jopa lomautustarpeita, kun rakentamista ei voida polkaista käyntiin, vaikka töitä olisi. Jotkin yritykset ovat myös päätyneet siirtämään projektinsa mahdollisuuksien mukaan naapurikuntiin.