Italiassa kaksi kolmesta gynekologista kieltäytyy tekemästä abortteja ja määrä kasvaa – "Pian ei ole enää ketään, joka niitä tekisi"

Italiassa lääkäri voi lain mukaan kieltäytyä tekemästä aborttia omaantuntoon vedoten. Yle haastatteli Sisiliassa abortteja tekevää ja niistä kieltäytyvää lääkäriä.

Sisiliassa jopa 85 prosenttia lääkäreistä kieltäytyy tekemästä abortteja
Sisiliassa jopa 85 prosenttia lääkäreistä kieltäytyy tekemästä abortteja

PALERMO, ITALIA Suunnilleen 250 aborttia vuodessa, yksi lähes jokaisena työpäivänä.

Tämä on sisilialaisen gynekologin Francesco Gentilen työnkuva suuressa palermolaisessa sairaalassa.

Gentile on toinen sairaalan kahdesta raskaudenkeskeytyksiä tekevästä lääkäristä. Yhdessä he huolehtivat kaikista sairaalaan tulevista, abortin haluavista naisista ja tekevät noin 500 raskaudenkeskeytystä vuodessa.

Samaan aikaan sairaalan muut 22 gynekologia tekevät muuta erikoisalaan kuuluvaa. Abortteja he kieltäytyvät tekemästä.

– Jos haluaa gynekologiksi, pitäisi minusta olla valmis tekemään kaikkea, mitä työhön kuuluu. On kyse naisen itsemääräämisoikeuden kunnioittamisesta. Mikäli aikoo kieltäytyä aborteista, tulisi valita toinen erikoistumisala, sanoo Gentile.

Todellisuudessa asia on Italiassa kaikkea muuta kuin näin. Yhä useampi maan gynekologeista, lähes 70 prosenttia (siirryt toiseen palveluun), kieltäytyy tekemästä raskaudenkeskeytyksiä.

Sisiliassa jopa 85 prosenttia kieltäytyy

Italiassa vuonna 1978 säädetty laki turvaa naiselle mahdollisuuden raskaudenkeskeytykseen raskauden ensimmäisten 90 päivän aikana. Sen jälkeen abortti voidaan tehdä, mikäli naisen henki on vaarassa tai sikiö vakavasti epämuodostunut.

Päätös abortin tekemisestä jätetään kuitenkin lääkärille, joka voi lain mukaan kieltäytyä tekemästä aborttia omantunnon syistä.

Vuonna 2007 abortista kieltäytyjiä oli noin 58 prosenttia naistentautien ja synnytysten erikoislääkäreistä. Vuonna 2019 määrä oli kasvanut 68 prosenttiin. Kieltäytyjiä on gynekologien lisäksi esimerkiksi sairaanhoitajissa ja anestesialääkäreissä.

Mielenosoittajat vastustivat aborttia Veronassa, Italiassa maaliskuussa 2019. Kuva: Filippo Monteforte / AFP

Etelä-Italiassa kieltäytyminen on pohjoista yleisempää. Esimerkiksi Sisiliassa noin 85 prosenttia gynekologeista kieltäytyy tekemästä aborttia.

Oikeistopuolueet ajavat kiristyksiä aborttilakiin

Aborttioikeus on joutunut viime vuosina hyökkäyksen kohteeksi monissa Euroopan maissa.

Esimerkiksi Puola on kieltänyt abortit käytännössä kokonaan. Toisaalta esimerkiksi Italian sisällä sijaitseva katolinen San Marino (siirryt toiseen palveluun) päätti äskettäin kansanäänestyksessä abortin laillistamisesta.

Italiassakin aborttilainsäädäntöä on kiristetty viime vuosina. Kannatustaan kasvattaneet oikeistopuolueet ovat valtaan päästyään vaikeuttaneet monin paikoin abortin saamista.

Italiassa aborttia vastustavien Matteo Salvinin ja Giorgia Melonin luotsaamat oikeistopopulistinen La Lega ja laitaoikeistolainen Fratelli d’Italia ovat vieneet aluehallintotasolla läpi päätöksiä, jotka estävät esimerkiksi lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen tekemisen päiväsairaalassa.

Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini ja Fratelli d'Italia -puolueen johtaja Giorgia Meloni vitsailivat Rooman pormestarinvaaliin liittyneen lehdistötilaisuuden yhteydessä 1. lokakuuta 2021. Kuva: EPA / Riccardo Antimiani

Pohjois-Italiassa sijaitseva Verona on profiloitunut (siirryt toiseen palveluun)Italian abortinvastaisuuden pääkaupunkina. Aluehallinto on ohjannut julkista rahaa abortinvastaiseen kampanjointiin. Kaupungissa järjestettiin toissa vuonna konferenssi, joka kokosi kristillisten arvojen nimissä toimivia, aborttia vastustavia ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Euroopan neuvosto on tänä vuonna huomauttanut Italiaa (siirryt toiseen palveluun) siitä, että abortin saaminen on maassa liian vaikeaa.

Tämän vahvistaa myös aborttioikeuksia puolustavan Laiga-yhdistyksen puheenjohtaja ja gynekologi Silvana Agate.

– Meihin ottavat yhteyttä naiset, jotka eivät etsimisestä huolimatta löydä sairaalaa, josta raskaudenkeskeytyksen saisi. Aborttia joutuu etsimään toisilta paikkakunnilta ja hallintoalueilta, joskus harvoin naiset menevät jopa ulkomaille, Agate sanoo.

Lain mukaan kaikkien italialaisten julkisten sairaaloiden pitäisi turvata abortin saaminen. Todellisuudessa abortteja tehdään vain noin kahdessa kolmesta maan sairaaloista.

Mielenosoittajat vastustivat Veronassa maaliskuussa 2019 konferenssia, joka kokosi aborttia vastustavia ihmisiä eri puolilta maailmaa. Kuva: Ferdinando Piezzi / AOP

Agaten mukaan pandemia vaikeutti abortin saamista (siirryt toiseen palveluun) entisestään, sillä moni sairaala otti useita kuukausia vastaan vain koronapotilaita.

Abortista kieltäytyvien lääkärien suuri määrä johtaa myös laittomien aborttien yleistymiseen, Agate sanoo. Niitä tehdään Italiassa terveysministeriön arvioiden mukaan 10 000–15 000 vuodessa.

Kieltäytyjien suuren määrän ja laittomien aborttien yhteydestä on uutisoitu (siirryt toiseen palveluun) useissa italialaismedioissa.

Uskonto vaikuttaa kieltäytymispäätöksiin

Monet raskaudenkeskeytyksistä kieltäytyvät gynekologit kertovat syyksi kristillisen vakaumuksen. Niin tekee myös hiljattain gynekologin tehtävistä eläköitynyt palermolainen Carolina Vicari.

Vicari päätti heti 37 vuotta kestäneen uransa alussa, ettei aio tehdä raskaudenkeskeytyksiä.

Carolina Vicari sanoo ohjanneensa abortin halunneita potilaitaan toisen lääkärin vastaanotolle. Kuva: Francesco Bellina

– Se, että olen katolinen, ohjasi vahvasti päätöstäni. En pystynyt suorittamaan toimenpidettä enkä hyväksymään tunnetasolla sitä, että raskaus keskeytetään vapaaehtoisesti, hän sanoo.

Vicari sanoo, että päätöksestään huolimatta hän pyrki poikkeuksetta auttamaan abortin haluavia potilaitaan esimerkiksi ohjaamalla heidät toisen lääkärin vastaanotolle. Sairaalassa, jossa Vicari työskenteli, abortteja teki noin yksi viidestä gynekologista.

– He pystyivät työskentelemään niin, että kaikki, jotka halusivat raskaudenkeskeytyksen, myös sellaisen saivat.

Vicari keskittyi erityisesti synnytyslääkärin töihin, ja hänestä tuli ajan myötä synnytyssalin vastaava lääkäri. Välistä Vicarikin näki työssään keskenmenoja.

– Minun kaltaiselleni gynekologille, jonka erityisalaa ovat synnytykset, se oli valtava emotionaalinen taakka. Minä olin tottunut näkemään työssäni kauniita asioita, en vetämään ulos kuolleita lapsia.

"Abortteja tekeviä lääkäreitä katsotaan kuin rikollisia"

Laiga-yhdistyksen Silvana Agate on sitä mieltä, että gynekologien syyt kieltäytyä tekemästä abortteja ovat usein kaikkea muuta kuin vakaumukseen perustuvat.

Lain tarjoamaa mahdollisuutta kieltäytyä aborteista käytetään hänen mukaansa tietoisesti väärin.

– Usein kyse on mukavuudenhalusta. Abortteja tekevien lääkärien vastuulle kasaantuu valtavasti työtä. Moni haluaa keskittyä työtehtäviin, jotka he kokevat palkitsevampina. Monesti ne, jotka eivät tee abortteja, pääsevätkin urallaan pidemmälle, Agate sanoo.

Hänen mukaansa abortteja tekeviä lääkäreitä myös sorsitaan.

– Heidät nähdään helposti työyhteisön rikollisina.

Francesco Gentile on huolissaan Italian aborttilain toteutumisesta tulevaisuudessa. Kuva: Francesco Bellina

Palermolaisgynekologi Francesco Gentile vahvistaa, että abortteja tekevän lääkärin asema on epämukava. Gentile kertoo joutuvansa olemaan sairaalassa miltei joka päivä, sillä töitä on niin paljon ja vastuu aborteista lähes yksin hänen.

Syrjintää Gentile ei myönnä kokeneensa.

– Minulla on aika hyvä suhde kollegoihini, mutta tiedän tilanteita, joissa abortteja tekevä lääkäri kokee todella ikävää käytöstä työkavereilta.

Abortteja tekevät lääkärit eläköityvät

Aborttilain toteutuminen tulevaisuudessa huolettaa Gentileä. Kieltäytyjien osuus on nuorissakin lääkäreissä suuri, ja abortteja tekevät lääkärit ovat lähes poikkeuksetta vanhempaa ikäluokkaa, hän sanoo.

Laiga-yhdistyksestä kerrotaan, että valtaosa gynekologien erikoistumiskoulutuksia johtavista lääkäreistä kuuluu abortista kieltäytyjiin. Näin ollen toimenpidettä ei erikoistuvana lääkärinä usein edes opi.

– Pian me jäämme eläkkeelle, eikä täällä ole enää lääkäreitä, jotka tekisivät raskaudenkeskeytyksiä. Sitten meillä on käsissämme aborttilaki, joka ei toimi lainkaan, Gentile sanoo.

Lue lisää:

Kuuntele: