Britannialla on "maailman parhaat" ilmastolupaukset – Glasgow’n ilmastokokouksen isäntämaan täytyy todistaa, että ne myös saavutetaan

Lontoossa päästörajoitukset yltävät jo kaupungin kehäteille. Britannia haluaa osoittaa sitoutumisensa ympäristötavoitteisiin, mutta pitää samalla ovea avoinna jopa uudelle hiilikaivokselle.

Lontoon ikonisista mustista takseista noin kolmannes on nyt sähköistetty. Hybriditaksit täyttävät kirkkaasti tänään kaupungin kehäteille saakka laajenneen päästörajoitusalueen säännöt.  Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

LONTOO "Saataisiinko jo teetä, darling!" hoputtaa "Noutaja Tim" tarjoilijaa taksinkuljettajien lepomökissä Lontoon keskustassa.

Alun perin hevosajureiden suojiksi rakennetuilla mökeillä on lähes 150-vuotinen historia, ja lempinimiä kuskeille on annettu varmaankin yhtä kauan.

"Kotoisa" Colin Evans on ajanut taksia 45 vuotta. Hän kertoo, että nyt alla oleva sähköinen vankkuri on paras tähän mennessä.

– Hybriditaksini on ollut fantastinen. Ajaminen on halvempaa ja hiljaisempaa. Moni asiakkaista haluaa käyttää vain niitä, Evans kiittelee.

Maanantaista alkaen Lontoon kehäteiden sisäpuolelle ajaville henkilöautoilijoille rapsahtaa noin 15 euron päivämaksu, jos alla on euro 6 -päästöluokkaa vanhempi bensa-auto tai euro 4 -tason alittava dieselauto.

Päästösäännöt ovat voimassa vuorokauden ympäri päivittäin. Ne ovat maailman laajimpia, kuten myös Britannian ilmastolupaukset.

“Cozy” Colin Evans nautti teetä ja pekonileivän taksikuskien lepomökillä. Hän sanoo olevansa tyytyväinen hybriditaksiinsa.  Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Asiantuntija: "Britannian lupaukset maailman kärkijoukkoa"

Britannian hallitus haluaa olla ensi viikolla alkavan Glasgow’n ilmastokokouksen esimerkkimaa. Ilmastoasiantuntija Sir Robert Watson ei löydä lupauksista moitittavaa.

– Britannian lupaukset ovat maailman kärkijoukkoa, ehkäpä kaikista parhaat. Ne ovat juuri sitä mitä tarvittaisiin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi, Watson sanoo.

Britannian hallitus on muun muassa säätänyt ilmastolain, jota se kutsuu maailman kunnianhimoisimmaksi. Lain myötä maa sitoutuu vähentämään (siirryt toiseen palveluun) hiilidioksidipäästöjään 78 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2035 mennessä.

Ilmastoasiantuntija Sir Robert Watson puhui hallitustenvälisen IPBES-paneelin biodiversiteettikokouksessa Medellinissä Kolumbiassa maaliskuussa 2018. Kuva: Luis Eduardo Noriega / AOP

Glasgow’n COP26-ilmastokokous on Britannian hallitukselle äärimmäisen tärkeä.

Onnistunut kokous nostaisi EU:sta eronneen Britannian ja sen pääministerin Boris Johnsonin arvovaltaa.

Kokousta voisi pitää onnistuneena, jos uudet maat antaisivat lupauksia hiilineutraliuteen pyrkimisestä ja osallistujamaat sitoutuisivat 1,5-asteen tavoitteeseen. Se tarkoittaa, että maapallon keskilämpötila saisi kohota korkeintaan 1,5 astetta.

Isäntämaan esimerkki kokouksessa olisi tärkeä myös ilmastotavoitteiden kannalta. Mutta jopa hallituksen omat ympäristöneuvonantajat ovat sanoneet (siirryt toiseen palveluun), että Britannian lupaukset ja käytännön toimet eivät kohtaa.

Johnson esitteli viime viikolla strategian (siirryt toiseen palveluun) tavoitteiden saavuttamiseksi. Sen vastaanotto on ollut ristiriitainen. Esimerkiksi Britannian entinen ilmastoasioiden lähettiläs Sir Mervyn King sanoi, että Britannia on ottanut ilmastokysymyksissä takapakkia.

– Hallituksen strategia näyttää hyvältä, jos sitä tarkastelee otsikkotasolla. Mutta liian paljon yksityiskohtia jää avoimiksi. Olemme jääneet ilmastokysymyksissä monien eurooppalaisten naapureidemme taakse, kuvaili King Channel 4 -televisiokanavalle (siirryt toiseen palveluun).

Britannia saattaa avata uuden hiilikaivoksen

Ilmastoaktivistit nostavat esille muun muassa sen, että pääministeri Johnson ei ole vastustanut uuden hiilikaivoksen rakentamissuunnitelmia (siirryt toiseen palveluun) Luoteis-Englannin Cumbriassa.

Kaivoksen suunniteltu paikka sijaitsee vain parisataa kilometriä Glasgow’n ilmastokokouksesta etelään.

Britannia ei ole myöskään sulkenut pois uusien öljyn- ja kaasunporausprojektien aloittamista Pohjanmerellä.

Viime viikon lupaukset laajasta autoilun sähköistämisen ja lämpöpumppujen käyttöönoton tukemisesta herättävät kuitenkin toivoa siitä, että Britannia on tosissaan ilmastotavoitteidensa suhteen.

Hallitusta neuvova ja ajoittain vahvasti kritisoiva CCC-ilmastonmuutoskomitea sanoo (siirryt toiseen palveluun), että Britannian ilmastostrategiassa on nyt lihaa luiden ympärillä. Se antaa komitean mukaan maalle "vahvan pohjan COP26-ilmastokokouksen isännyyteen".

Toivoa herättävät myös Lontoon entistä vihreämmät mustat taksit, vaikka pelkästään niillä ei ilmaston lämpenemistä pysäytetä,

– Tuhannen mailin matka alkaa yhdestä askeleesta, taksinkuljettaja Evans muistuttaa.

Korjaus 25.10.2021 kello 16.49: Artikkeliin on korjattu, että Cumbria sijaitsee Luoteis-Englannissa, ei Kaakkois-Englannissa.

Lue myös: