Turkin Erdoğan uhkaa Suomen ja yhdeksän muun maan suurlähettilästä karkottamisella

Maanantaina kymmenen maata julkaisivat vetoomukset, jossa vaaditaan Turkkia pikaisesti vapauttamaan kansalaisaktivisti Osman Kavala.

Tiistaina Turkki kutsui vetoomuksen allekirjoittaneiden maiden suurlähettiläät pääkaupunkiin Ankaraan nuhdeltaviksi. Kuva: Ozan Kose / AFP

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on uhannut turkkilaismedian mukaan karkottaa maasta Suomen ja yhdeksän muun maan suurlähettiläät.

Syynä on maiden maanantaina yhdessä julkaisema kannanotto, jossa vaaditaan tunnetun ihmisoikeusaktivistin Osman Kavalan vapauttamista. Suurlähettiläät kutsuttiin maanantaina jo puhutteluun. Suomen lisäksi joukossa ovat Saksan, Yhdysvaltojen, Ranskan, Kanadan, Tanskan, Alankomaiden, Norjan, Ruotsin ja Uuden-Seelannin suurlähettiläät.

Turkin median mukaan Erdoğan on sanonut maan ulkoministerille, että Turkilla ei ole "luksusta majoittaa heitä maassamme". Tiedossa ei ole, miten tosissaan Erdoğan uhkauksensa kanssa on.

Suomen ja Turkin diplomaattisuhteet ovat olleet hyvät, joten karkotus olisi poikkeuksellista maiden välisissä suhteissa.

Suomen Turkin-suurlähettiläs Ari Mäki ei kommentoi uutisissa esitettyjä tietoja presidentti Erdoğanin puheista.

"Hallitus haluaa pitää yllä kuvitelmaa ulkomaisesta salaliitosta"

Turkin median mukaan Erdogan on sanonut suurlähettiläistä maan ulkoministerille, että Turkilla ei ole "luksusta majoittaa heitä maassamme". Tiedossa ei ole, miten tosissaan Erdogan uhkauksensa kanssa on.

Puhuessaan uutistoimisto AFP:lle viime viikolla vankisellistään Osman Kavala sanoi, että tunsi olevansa väline Erdoğanin yrityksissä esittää kotimainen oppositio ulkomaisena salajuonena.

– Luulen, että todellinen syy jatkuvalle vangitsemiselleni on se, että hallituksella on tarve pitää hengissä kuvitelmaa, jonka mukaan (vuoden 2013) Gezin mielenosoitukset olisivat ulkomaisen salaliiton tulosta, Kavala sanoi.

Lisätty kello 17.02 tieto, että Suomen suurlähettiläs ei kommentoi asiaa sekä STT:n taustoitusta aiheesta.

Lue myös: