Johtajaylilääkäri Jari Petäjä puoltaa ravintolarajoituksia koko maahan – Vaikuttaisi tehokkaimmin rokottamattomiin, joiden keskellä korona nyt jyllää

Mahdollisimman vähän rajoitustoimia, mutta vaikuttavia, linjaa HUSin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä.

HUSin v.s johtajaylilääkäri Jari Petäjä A-Talkissa.
– Ravintoloiden erityisyys liittyy siihen, että suomalaiset yksinkertaisesti ovat paljon ravintoloissa, sanoo HUSin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä.

HUSin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjän mielestä ravintoloiden aukiolon rajoittaminen on tehokkain keino tavoittaa rokottamattomat kansalaiset.

– Jotta tekisimme mahdollisimman vähän rajoituksia, jokaisen rajoitustoimen täytyy aina olla mahdollisimman vaikuttava. Maalaisjärkistä on aloittaa asioista, jotka vaikuttavat hyvin suureen määrään riskikäyttäytymistä, Petäjä sanoo.

Petäjän mukaan ravintoloiden erityisyys liittyy siihen, että suomalaiset yksinkertaisesti ovat paljon ravintoloissa.

– Uudellamaalla on 685 000 anniskeluoikeuksilla olevaa paikkaa, Suomessa 3,2 miljoonaa ravintolatuolia – joka viikonloppu kohtaisella käyttöasteella. Sadat tuhannet ihmiset kokoontuvat.

A-Talkissa torstaina vieraillut Jari Petäjä ihmettelee epäilyjä ravintolarajoitusten tehokkuudesta.

– Varsinkin nyt, kun testausmääriä on vähennetty, pystymme vähemmän enää selvittämään, mistä mikäkin tartuntaketju alkoi. Kyllä täytyy uskoa, että rajoitustoimet pitää aloittaa siitä, mitä tapahtuu paljon, usein, joka paikassa ja on ilmiselvästi haitallista koronan leviämisen kannalta.

Koronapassin käytön laajentamista muuallekin kuin ravintoloihin Petäjä pitää kannatettavana ajatuksena. Hän uskoo, että koronapassi tuskin jää vain lyhytaikaiseksi välineeksi, vaan sitä tarvitaan vielä kauan.

– Vasta noin 150 000 suomalaista on sairastanut testillä varmistetun koronan. Rokottamattomia on 1,2 miljoonaa. Valtaosa sairaalahoitoon päätyvästä koronataudista on kohtaamatta. Tämä urakka jatkuu tosi pitkään.

Suomen koronatilanteesta ja rajoitustoimista keskustelivat myös sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen sekä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet, kansanedustajat Arja Juvonen (ps.) ja Aki Lindén (sd.).

Katso koko A-Talkin keskustelu Yle Areenasta.

Lue myös: