Syysmyrskyssä voi sattua kolari – toimi näin, jos pelti rytisee

Huonolla ajokelillä onnettomuusriski liikenteessä voi kasvaa. Kokosimme ohjeet kolaritilanteessa toimimiseen.

Huonolla säällä onnettomuuksia voi sattua tavallista herkemmin. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Liikennevaroituksia on perjantaina ollut voimassa useissa maakunnissa eri puolilla Suomea.

Sateiden ja liukkaiden kelien aikaan onnettomuuksia voi sattua tavallista herkemmin. Huonolla säällä autoilijoiden kannattaakin laskea ajonopeutta ja pitää huolta siitä, että talvirenkaat ovat tarvittaessa alla.

Kokosimme ohjeet siihen, miten toimia, jos kolari silti sattuu.

Poliisia ei aina tarvita

Osapuolet voivat kolaripaikalla sopia asiasta keskenään, jos vauriot ovat pieniä eikä syyllisestä ole epäselvyyttä. Poliisi pitää kutsua kolaripaikalle aina, jos sattuu henkilövahinkoja.

Poliisi kannattaa kutsua myös, jos onnettomuudessa on jotakin epäselvää, kuten epäily ylinopeudesta, rikkomuksesta tai päihteistä.

Tätä mieltä on Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen Tampereelta. Hän sanoo, että poliisit pitää pyytää paikalle, jos vähänkin siltä tuntuu.

Silloin kun poliisia ei tarvita, kannattaa varmistaa molempien osapuolten yhteystiedot. Lisäksi voi täyttää vakuutusyhtiön vahinkokaavakkeen, jos sellainen on.

Nieminen kannustaa myös kameran tai kännykkäkameran käyttöön.

– Kannattaa kuvata onnettomuusautot niin, että niiden vauriot ja rekisteritunnukset näkyvät. Myös kuljettajien ajokortit voi kuvata ja mikä ettei myös kuljettajat, Nieminen sanoo.

Hän muistuttaa kuitenkin varovaisuudesta kuvatessa varsinkin jos joutuu näppäilemään liikenteen seassa.

Risteyksissä kolisee eniten

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Niemisen mukaan risteykset ovat pahimpia onnettomuuspaikkoja.

– Risteysalueella on hirmuisen paljon kaikkea, mitä pitää ottaa huomioon. On liikennevaloja ja -merkkejä, pyöräilijöitä, jalankulkijoita ja autoja.

Nieminen kertaa myös Liikenneturvan neuvon juuri tänä vuodenaikana: vaihda talvirenkaat ajoissa.

Kolaritilanteen jälkiselvittelyyn voi joskus kulua hieman aikaa.

– Välillä poliisin tutkinnat kestävät, siihen voi olla monia syitä. Tutkijan juttutilanne voi olla niin ruuhkainen, etteivät tutkinnat mene päivissä tai parissa viikossa, mutta kyllä nämä yleensä aika nopeasti selvitetään. Vakuutusyhtiöllä on sitten omat sääntönsä ja lain tuomat velvoitteet, kertoo rikoskomisario Arto Partanen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta lauantaihin kello 23:een saakka!