Hallitus selvitti perussuomalaisten välikysymyksen maahanmuutosta – eduskunnalta luottamus äänin 89–68

Perussuomalaiset ja Liike Nyt kyseenalaistivat hallituksen maahanmuuttopolitiikan ja sen, onko Suomella varaa humanitaariseen maahanmuuttoon. Hallitus selviytyi välikysymyksestä odotetusti.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) vastasi opposition kysymyksiin eduskunnassa 20. lokakuuta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Hallitus on saanut eduskunnan luottamuksen äänin 89 puolesta ja 68 vastaan. Poissa äänestyksestä oli 42 edustajaa.

Oppositio ei näin onnistunut horjuttamaan hallitusta maahanmuutosta jätetyillä epäluottamuslause-esityksillään.

Perussuomalaiset ja Liike Nyt arvostelivat hallitusta välikysymyksessään siitä, että se luo humanitaariselle maahanmuutolle vetovoimatekijöitä. Puolueet kyseenalaistivat erityisesti suunnitelmat perheenyhdistämisen ehtojen helpottamisesta.

Kokoomus ja kristillisdemokraatit eivät olleet mukana välikysymyksessä, mutta nekin esittivät hallitukselle epäluottamusta. Kokoomuksen mukaan hallitus ei olisi enää nauttinut luottamusta, koska se on epäonnistunut turvapaikkajärjestelmän tiukentamisessa. Kristillisdemokraatit puolestaan olisi toivonut enemmän panosta esimerkiksi työperäisen maahanmuuton houkutteluun ja kotouttamiseen.

Välikysymykseen keskiviikkona vastannut sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kiisti, että hallitus olisi irtautumassa maahanmuuttopolitiikassaan yleiseurooppalaisesta trendistä.

Hallitus ei ole vielä sopinut esityksestään, jolla se helpottaa Suomeen turvaan tulleiden perheenyhdistämistä. Hallitusohjelman mukaan tarkoituksena on selvittää kansainvälistä suojaa saavien tulorajojen kohtuullisuus ja poistaa toimeentuloedellytys alaikäisiltä.

Katso, miten kansanedustajat äänestivät

Taulukkoa ladataan