Seinäjoelle valmistunut M-talo on paljon muutakin kuin sairaala

Seinäjoen uusin sairaalatalo, M, on valmistunut ja avautumassa käyttäjille. Talo korvaa Törnävän sairaala-alueen psykiatriset palvelut ja pyrkii olemaan matalan kynnyksen talo.

Mahdollisuuksien talo on valmis - kurkista sisään
Mahdollisuuksien talo on valmis - kurkista sisään

Seinäjoelle Kyrkösjärven rantaan rakennettu M-talo on avautumassa käyttäjille.

Seinäjoen uusin sairaalarakennus, M, istuu tontilleen kuin hansikas. Sen muoto on suunniteltu paikan mukaan. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
M-talon viidennessä kerroksessa on potilaille tarkoitettu ulkoiluparveke. Toimitusjohtaja Sari Hautala ihailee maisemia. Kuva: Anne Elhaimer

Ensimmäiset kuntoutusosastot ovat jo muuttaneet taloon ja kaikki toiminta alkaa tämän kuukauden aikana.

Uuden sairaalan odotustiloissa silmä lepää. Luontokuviaan seinille ovat saaneet valokuvaajat Taru Rantala, Jukka Risikko ja Tapio Niemi. Kuva: Anne Elhaimer

M-taloon eli niin sanottuun Mahdollisuuksien taloon muuttavat kaikki Törnävän sairaala-alueen psykiatriset palvelut. Talo toteuttaa tavoitetta, jonka mukaan mielenterveyspalveluja siirretään entistä enemmän yleissairaaloiden yhteyteen.

– Tämä [siirtymä Törnävältä M-taloon] on loikka, joka tuo meidät tälle vuosituhannelle, vuosikymmenelle ja ensi vuosikymmenelle, iloitsee psykiatrian toiminta-aluejohtaja, ylilääkäri Antero Lassila.

Sairaalan aikuispsykiatrian osastolla on paljon yksityisiä huoneita, mutta myös tilaa perheenjäsenien yöpymiseen. Valaistusta voidaan säätää niin, että se tukee toipumista. Kuva: Anne Elhaimer

Jos M-talo olisi rakennettu muutama vuosi aikaisemmin, ei kuvan kaltaisia yhden hengen potilashuoneita olisi rakennettu. Lassilan mukaan psykiatrisessa hoitokulttuurissa on vasta hiljattain tapahtunut muutos siihen suuntaan, että ymmärretään, että yksityisyydellä, omalla huoneella, omalla suihkulla ja vessalla on merkitystä kuntoutumisen edistymiselle.

Uusinta sairaalateknologia neuropsykiatrian puolella. Kuva: Anne Elhaimer

Teknologia auttaa masennuksen hoidossa. M-talossa esimerkiksi myös valaistus auttaa toipumaan. Kansainvälinen tutkimus parin, kolmen vuoden takaa osoittaa, että valon säteellä, aallonpituudella ja värillä on vaikutusta psykiatrisissa sairauksissa toipumisessa.

Esimerkiksi potilashuoneissa valo on aamulla kylmähköä, mutta lämpenee rauhoittavaksi oranssiksi iltaa ja yötä kohti.

– Jos valojen automaattinen muuttuminen ärsyttää, potilas voi itse myös säätää katkaisijasta, Antero Lassila kertoo.

Kuvataiteilija Soile Yli-Mäyryn teos Tuhkan siivet koostuu seitsemästä eri osasta ja on peräti 18 metriä korkea. Kuva: Anne Elhaimer

M-talo on paljon muutakin kuin sairaala. Aulassa toimivat kaikille käyttäjille avoimet kirjasto, ravintola ja liikuntasalit sekä kahvila-ravintola.

Maanantaina 25.10. M-talossa avautuu uusi Kyrkkärin kirjasto. Se korvaa Törnävän sairaala-alueella toimineen Törnävän kirjaston. Kirjastosta tulee samalla kantakaupungin ensimmäinen omatoimikirjasto. Kuva: Anne Elhaimer

Kuntotusosastolla on uutta tekniikkaa, mutta myös aktivointiin tarkoitettu tila. Sieltä löytyy myös biljardipöytä ja minigolfratoja.

Fysioterapeutti Sari Hepouro kertoo, että terapiapihassa on pelimaailma, jossa lapset ja nuoret voivat harjoitella tasapainoa, koordinaatiota ja toiminnallisuutta. Tulossa on vielä virtuaalitila ja aistihuone. Pienille lapsille löytyy jo aistiseinä, josta voi tunnustella erilaisia muotoja ja pintoja ja kuunnella ääniä.

Tarjolla on pelillisiä elementtejä ja virtuaalimaailmaa, joita käytetään kuntoutuksen apuna. Kuva: Anne Elhaimer

Psykiatrian lisäksi talosta löytyvät esimerkiksi kipupoliklinikka ja Seinäjoen kaupungin riippuvuusklinikka.

Tältä tiskiltä annostellaan opiaattiriippuvaisten korvaushoito. Uudessa sairaalassa on myös Seinäjoen kaupungin riippuvuusklinikka. Kuva: Anne Elhaimer

Talon rakentaminen maksoi 63,4 miljoonaa euroa, mikä alitti budjetoidun peräti 1,6 miljoonalla. Samalla neliöhinta jäi 2 200 euroon, mikä on toimitusjohtaja Sari Hautalan mukaan poikkeuksellisen halpa hinta sairaalarakentamisessa.

– Meillä oli hyvät ammattilaiset, hyvät tekijät. Myös aika oli puolellamme, pääsimme aloittamaan ennen kustannuksia nostaneen koronan tuloa, Hautala kertoo.

Suunnittelusta vastasivat Raami Arkkitehdit Oy:n Rami Kolehmainen sekä Arkkitehdit Kontukoski Oy:n Petri Kontukoski.

Keramiikkataiteilija Päivi Rintamäen teos. Kuva: Anne Elhaimer

Taiteeseen on käytetty 100 000 euroa ja seinille taidettaan ovat esille saaneet taidemaalari Soile Yli-Mäyry ja keramiikkataitelija Päivi Rintamäki sekä luontokuvaajat Taru Rantala, Jukka Risikko ja Tapio Niemi.

Yksityiskohta Soile Yli-Mäyryn teoksesta. Kuva: Anne Elhaimer

Näyttävin työ on sisääntuloaulaan sijoitettu Soile Yli-Mäyryn 18-metriä korkea reliefi Tuhkan siivet, joka koostuu 7 palasta.

Lisäksi esillä on sairaalamuseon kuvia psykiatrisen hoidon historiasta.