Myrsky riehuu Kymenlaaksossa – sähkökatkoja yli 3000 kotitaloudessa, Kotkan ja Haminan välinen bussimatka pitenee tulvan takia

Tuulen on ennustettu nousevan entisestään päivän aikana.

Myrsky katkaisi valtatie 170:n Kotkassa ABC Amiraalin ja Leikarin välissä. Liikennettä ohjataan kiertotielle. Kuva: Pyry Sakiola / Yle

Kova tuuli on aiheuttanut Kymenlaaksossa monenlaista haittaa.

Tuuli on aamulla katkonut sähköjä tuhansissa kotitalouksissa. Kymenlaakson Sähkön sivuilla on aamun mennessä ilmoitettu 3300 sähkökatkosta.

Haminan Kuorsalon saaressa mökkeilevä Lauri Pouru kertoo, että hänen mökistään katkesivat sähköt kello viideltä aamulla. Vesi on noussut korkealle mökin ympärillä.

– Kuivin jaloin ei pääse enää mihinkään. Puuhella on saariolosuhteissa ehdoton. Sen avulla olemme saaneet aamupalan, sanoo Pouru.

Kymenlaakson pelastuslaitoksella on tänä aamuna kello yhdeksään mennessä kuusi tehtävää. Suurin osa tehtävistä on ollut puunkaatojen korjaamista.

Itäisellä Suomenlahdella tuuli oli aamu kovimmillaan 23 metriä sekunnissa. Mantereella 16 metriä sekunissa.

Vesi on korkealla Haminan Tervasaaressa. Kuva: Janne Kauta / Lukijan kuva

Kova tuuli nostaa merenpintaa Kymenlaakson rannikkoalueella. Muun muassa tie 170 on poikki Rantahaan kohdalla nousseen vedenpinnan vuoksi. Liikennettä ohjataan kiertotielle.

Tien sulun vuoksi Hamina–Kotka-väliä kulkevan linjan 1 vuoroja joudutaan harventamaan, Kotkan kaupunki tiedottaa. Normaalisti reitti kulkee juuri tulvivan tien kautta, mutta kiertotietä pitkin matka pitenee 15–20 minuuttia.

Lähtöajat Kotkan ja Haminan päässä pyritään pitämään oikeina, mutta jos vuoroa ei lähde, se on peruttu ja seuraava lähtee oikeaan aikaan.

Yhteysalus Tekla on perunut kaikki vuoronsa tänään.

Odotettavissa kovempaa

Päivystävä palomestari Juha Säämänen Kymenlaakson pelastuslaitokselta kehottaa ihmisiä katsomaan rannoiltaan kaiken irtaimiston talteen, jottei noussut vedenpita vie tavaroita mukanaan.

Keskipäivää kohti mentäessä tuulen on ennustettu nousevan entisestaan.

– Voi olla, että päivä tästä vain kiihtyy, Säämänen sanoo.

Haminan Tervasaaressa vesi oli perjantaina noussut parkkipaikalle. Kuva: Janne Kauta / Lukijan kuva

Päivitetty kello 11.00: Lisätty tieto bussilinjan 1 muutoksista.

Korjaus kello 14.42: Korjattu Juha Säämäsen nimi ja titteli.