Joet tulvivat Keski-Pohjanmaalla, vesitilanne kerran kahdesssa vuodessa sattuvan tulvan tasolla

Pahin tilanne on Kruunupyynjoella. Rakennukset eivät ole vaarassa, mutta vesi voi nousta alaville pelloille.

Kruunupyynjoessa vesi on korkealla. Kuva: Yle/ Kjell Vikman

Vedet tulvivat nyt Keski-Pohjanmaalla. Keski-Pohjanmaan maakunnan vesitilanne on kerran kahdesssa vuodessa sattuvan tulvan tasolla. Rakennukset eivät ole vaarassa, mutta vesi voi nousta alaville pelloille. Pahin tilanne on Kruunupyyn joella.

-Takana on kuiva kesä ja kuiva alkusyksy, tällä hetkellä ollaan sillä tasolla Keski-Pohjanmaalla kuin kerran kahdessa vuodessa tapahtuva tulva, sanoo vesistöpäällikkö Liisa-Maria Rautio Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksesta.

Keski-Pohjanmaalla on kertynyt viimeisen viikon aikana monin paikoin 100 millimetriä vettä tällä viikolla.

- Mitään merkittaviä ongelmia ei kuitenkaan ole. Vettä voi nousta ja nouseekin alavimmille pelloille ja pienemmille teille, mutta rakennukset eivät ole vaarassa. Kruunupyynjoki on se, missä on eniten vettä pelloilla, toteaa vesistöpäällikkö Liisa-Maria Rautio.

Etelä-Pohjanmaalla Lapuanjoella ja Kyrönjoella on tullut vettä vähemmän kuin Keski-Pohjanmaalla.

- Perjantaina on kuitenkin päivä, jolloin Etelä-Pohjanmaalla näyttäisi satavan ja vesimäärä sataa erityisesti Lapuanjoen ja Kyrönjoen seuduille. Se nostaa viikonlopulle näiden jokien vedenpintoja, vaikka siellä voidaan hyödyntää myös tekojärviä, sanoo Rautio.

Lauantain ja sunnuntain välisestä yöstä on tulossa kylmä ja sateeseenkin katkoa. Jokien vedet eivät silloin nousisi.

Pohjanmaan joissa tilanne on rauhallinen

Pohjanmaan joissa tilanne on rauhallisin. Pohjanmaan rannikollakin vettä on tullut myös paljon, noin kymmenen millimetirä päivässä ja virtaamat ovat merkittävästi nousseet. Viikon aikana Pohjanmaan joissa virtaamat ovat kaksinkertaistuneet tai jopa nelinkertaistuneet.

-Varsinaisia tulvatasoja ei Pohjanmaan joissa saavuteta. Huippu on perjantaina tai huomenna lauantaina, mutta ei samalla tasolla kuin Keski-Pohjanmaalla tai keskisellä Etelä-Pohjanmaalla, toteaa vesistöpäällikkö Liisa-Maria Rautio Ely-keskuksesta.