Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja: Kesärannassa ei ole ollut turvallisuusriskejä, pääministeri on toiminut virka-asunnon ohjeiden mukaan

Pääministerin virka-asunnon yksityistilaisuuksia koskee ohje, jonka mukaan tilaisuuksista on sovittava valtioneuvoston kanslian valmiusyksikön kanssa.

Pääministerin virka-asunto Kesäranta Helsingin Meilahdessa Google Earth -palvelun kuvaamana.
Pääministerin virka-asunto Kesäranta Helsingin Meilahdessa Google Earth -palvelun kuvaamana.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtajan mukaan päämininisteri Sanna Marinin (sd.) yksityistilaisuuksiin Kesärannassa ei ole liittynyt turvallisuusriskejä.

Turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen sanoo Ylelle, että pääministeri on noudattanut virka-asunnon yksityistilaisuuksia koskevia ohjeita. Ohjeiden mukaan yksityistilaisuuksista on aina sovittava valtioneuvoston kanslian valmiusyksikön kanssa.

– On toimittu ohjeiden mukaisesti. Tilaisuuksia, elämää on joka päivä Kesärannassa. Olemme sopineet ohjeiden edellyttämällä tavalla ne tasot ja tavat, miten näitä järjestelyjä ja turvallisuutta ylläpidetään, Kurvinen kertoo Ylelle.

Eli teillä on ollut pääministeri Sanna Marinin kanssa koko ajan voimassa oleva käytäntö, yksittäisestä yksityistilaisuudestako ei ole tarvinut erikseen ilmoittaa?

– Ohje velvoittaa siihen, mikä on myös toimitapa. Sovimme turvallisuusjärjestelyistä ja tässä tilanteessa, missä pääministeri myöskin asuu virka-asunnossaan, näistä eri menetelmistä on sovittu ihan ohjeen edellyttämällä tavalla, turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen kuvailee.

"Ei ole tilaisuuksia, joissa ei olisi turvallisuusjärjestelyjä"

Yle kertoi torstaina, kuinka pääministeri Sanna Marin oli syyskuussa seurueineen ollut musiikkikeikalla ja tapahtuman päätyttyä koonnut artisteista, näiden ystävistä ja tutun tutuista joukon, joka oli yöllä kahden aikaan lähtenyt jatkoille Kesärantaan pääministerin virka-asunnolle viidellä tilataksilla.

Vieraiden henkilötietoja ei tarkistettu Kesärannan portilla. Mukana oli 20–30 henkilöä.

Juhlien jatkuttua Kesärannassa jonkin aikaa pääministeri oli äkisti kehottanut vieraitaan lähtemään.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen ei kommentoi Ylen selostamaa yksittäistä tapahtumaa, koska se liittyy pääministerin yksityiselämään. Hän puhuu yleisesti pääministerin virka-asunnon turvallisuudesta.

– Ei ole olemassa tilaisuuksia, joissa ei olisi turvallisuusjärjestelyjä.

– Meillä on tieto Kesärannassa olevista tilaisuuksista, ne on sovittu. Ei tässä ole mitään normaalista poikkeavaa. Yksittäisiä vieraita yksityiselämään liittyen, se on normaalia arkea, turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen kuvailee.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtajan Ahti Kurvisen mukaan pääministerillä ei ole ollut kesällä tai syksyllä yksityistilaisuuksia, joista valmiusyksikkö ei olisi ollut tietoinen. Pääministerin virka-asunto Kesäranta Helsingin Meilahdessa. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Valmiusyksikkö on tiennyt pääministerin yksityistilaisuuksista

Turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen ei halua tarkentaa, miten pääministeri sopii yksityistilaisuuksista valmiusyksikön kanssa. Kyse on turvallisuuteen liittyvästä yksityiskohdasta.

– Oleellista on se, että asioista on sovittu ja ne menetelmät, mitä käytetään, on meillä itsellä tiedossa, Kurvinen kertoo.

Pääministeri on pääministeri vuorokauden ympäri, joten pääministerin turvallisuudesta huolehditaan myös vapaa-ajalla.

– Kesäranta on valvottu alue, jossa meillä on erilaisia menetelmiä käytössä. Niitä käytetään kulloisenkin tilanteen tai tapahtuman edellyttämällä tavalla.

Ahti Kurvisen mukaan kesällä tai syksyllä pääministerin yksityistilaisuuksissa ei ole tullut esiin mitään yllättävää, mikä olisi herättänyt turvallisuuskoneiston erityisiin järjestelyihin.

Turvallisuusjohtaja kertoo, että pääministerillä ei ole ollut yksityistilaisuuksia, joista valmiusyksikkö ei olisi ollut tietoinen.

– Ei ole ollut, Kurvinen vahvistaa.

Kurvisen mukaan turvallisuusjärjestelyjen tarkoitus on turvata mahdollisimman normaali arki myös pääministerille silloin, kun hän ei ole virkatehtävissä.

Pääministerin virka-asuntoa koskevien ohjeiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan virka-asunnossa ja Kesärannan tiloissa voi järjestää yksityisiä tilaisuuksia, kuten syntymäpäiviä ja muita perheen tavanomaiseen elämään liittyviä tilaisuuksia.

– Yksityistilaisuuksien turvallisuusjärjestelyistä on sovittava aina valtioneuvoston kanslian valmiusyksikön kanssa, ohjeessa kehotetaan.

Opetusministeri Li Anderssonilta myötätuntoa pääministerille

Opetusministeri Li Andersson (vas.) arvioi perjantaina Sanna Mariiniin liittyvää uutisointia viestipalvelu Twitterissä.

– Jos päättäjä ei tuo esille omaa persoonaansa, hän on tylsä ja etäinen. Jos hän tuo sitä esille, saa yhtäkkiä lukea mitä oudoimpia analyysejä luonteestaan, Andersson kirjoittaa.

Voit keskustella jutun sisällöstä lauantaihin 23.10. 2021 kello 23 saakka. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Katso lisää: