Syksyn flunssakausi näkyy jälleen päiväkodeissa – "Jämäkkä yksiselitteinen ohjeistus olisi tarpeen", sanoo kemiläinen äiti

Esimerkiksi Kemin päiväkodeissa on ollut tänä syksynä poissaoloja enemmän kuin koronaa edeltävänä aikana.

Takajärven päiväkodissa olevan lapsen äiti Tytti Kumpulainen ihmettelee, milloin lapsen saa viedä päiväkotiin hoitoon
Takajärven päiväkodissa olevan lapsen äiti Tytti Kumpulainen ihmettelee, milloin lapsen saa viedä päiväkotiin hoitoon

Päiväkodeissa on liikkeellä tavanomaista nuhaa, yskää ja kuumeilua. Esimerkiksi Kemin päiväkodeissa on ollut tänä syksynä poissaoloja enemmän kuin koronaa edeltävänä aikana.

Monet vanhemmat, kuten myös päivähoidon henkilökunta, kokevat vaikeaksi arvioida, milloin lapsen on syytä olla menemättä hoitoon, jos on oireita.

Epätietoisuus johtuu siitä, että korona-ajan alussa ohjeet sairaan lapsen vanhemmille olivat selkeämmät, kertoo kemiläinen kolmen lapsen äiti Tytti Kumpulainen, jolla on kaksi päiväkoti-ikäistä lasta.

– Kyllä tämä syksy on ollut vähän vaikeampi puntaroida sitä, milloin lapsi todella sitten on niin terve, että voi viedä. Silloin korona-ajan alussa ohjeet olivat paljon selkeämmät, varsinkin silloin heti alussa, kun kehotettiin ottamaan lapsi kokonaan päivähoidosta, jos se vaan oli mahdollista.

Syväkankaan koulun eskarilaisia oli syyslomaviikolla evakossa Takajärven päiväkodissa. Mikael Syväjärvi on rautatien rakennuspuuhissa. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Monessa perheessä on kärsitty lasten pitkittyneestä flunssasta tänäkin syksynä. Useimmat vanhemmat ovat ottaneet kaksi rokotetta ja toiveissa on monellakin paluu jo normaaliin.

– Nyt kun oman elämän pitäisi olla jo normaalimpaa kuin mitä silloin vaikka vuosi takaperin oletettiin, niin sitten jos lapsen täytyy olla täysin terve ennen kuin hänet vie päivähoitoon, niin se on kaukana siitä sujuvasta arjesta vielä kuitenkin, mietiskelee Tytti Kumpulainen.

Kemin varhaiskasvatuspäällikkö Johanna Maunu tunnistaa vanhempien tuskan, kun lapsi sairastuu.

– Kyllä meiltä soitetaan, jos lapsella on nuha tai yskä, vanhemmille, että näin on ja mitä tehdään. Nyt on vähän epäselvät ohjeet, mutta toivottavasti ne tarkentuvat, sanoo Johanna Maunu.

Kemin kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Johanna Maunu. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Viime vuonna ohjeet vanhemmille oli helpompi antaa kun viranomaisilta tuli selkeitä korona ohjeita, kertoo Johanna Maunu.

–Kyllä se oli selkeästi, että jos oli nuha, jos se ei ollut allergista nuhaa, niin silloin täytyi olla kotona ja lapsia käytettiin koronatestissä ja sitten odotettiin, että oireet vähenevät.

Esimerkiksi Tornion varhaiskasvatuspäällikkö Riitta Keloneva kertoo, että jos lapsella nenä vuotaa eikä ole kuumetta, lapsen voi tuoda Torniossa hoitoon. Lapsen on oltava päiväkotikuntoinen ja huoltajat itse arvioivat lapsen kunnon.

– Toisaalta se helpottaisi vanhempia ja meitäkin, jos olisi selkeät ohjeet että näinkin voisi tehdä, mutta meillä on ohjeistus vielä vähän epäselvä, toteaa Kemin varhaiskasvatuksen päällikkö Johanna Maunu.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.