Ravintolat iloitsevat pöytävarauksien määrän kasvusta ja leikkaavat huhut rokotevastaisten ohareista – SOK: "Emme ole tällaiseen törmänneet"

Useissa ruokaravintoloissa myynti on paikoin jo korona-aikaa edeltävällä tasolla. Suosio näkyy suoraan pöytävarausten määrissä, vaikka etenkin edullisempiin ketjuravintoloihin tullaan usein myös ilman varausta.

Ravintoloiden pöytävarausten määrä on paikoin jo samalla tasolla kuin ennen koronaa. Tarjoilija työskentelee ravintola Vltavassa lokakuussa 2020. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ruokaravintoloissa on käynyt kuhina alkusyksyn aikana koronarajoitusten keventämisen jälkeen.

Koko maassa yli 300 ravintolan pöytävarauksia välittävän Table Online -palvelun toimitusjohtajan Ville Heinosen mukaan tilanne näyttää ravintoloiden näkökulmasta varsin hyvältä.

– Etenkin viikonloppuisin asiakkaidemme ravintoloissa on vapaata kapasiteettia hyvin rajallisesti. Kuluttajilla vaikuttaisi olevan koronan aikana patoutunutta kysyntää, joka näkyy nyt ravintoloissa kohonneena suosiona.

Myös S-ryhmän valtakunnallisissa ketjuravintoloissa myynti on selvästi piristynyt ja alkaa olla jo lähes vuoden 2019 tasolla.

– Alueellisia ja kaupunkikohtaisia eroja toki luonnollisesti on, sillä S-ryhmään kuuluu yli 400 ravintolaa ja lukuisia erilaisia ravintolakonsepteja. Merkittävä osa asiakkaista tulee myös spontaanisti, ilman varausta ravintoloihimme, kertoo SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaus -yksikön johtaja Juha Lindholm.

Samaa ilmiötä on nähtävissä myös huippuravintoloissa. Helsinkiläisen Aleksanderplatsin myyntipalvelusta kerrotaan, että ravintola on ollut käytännössä täyteen varattu viikon jokaisena päivänä sekä lounas- että ilta-aikaan siitä lähtien, kun ovet koronasulun jälkeen aukesivat.

– Trendi jatkuu samanlaisena, ja pikkujoulu- ja joululounasvarauksia tehdään tällä hetkellä vilkkaaseen tahtiin, kertoo Tuomas Tanttu ravintolan myyntipalvelusta.

Ei havaintoja perusteettomista pöytävarauksista

Koronapassin käyttöönoton jälkeen esimerkiksi Helsingin Sanomat on kertonut (siirryt toiseen palveluun) ilmiöstä, joka liittyy perusteettomiin pöytävarauksiin.

Lehden mukaan rokotuksia ja passeja vastustava ihmisjoukko on suunnitellut tekevänsä ravintoloihin pöytävarauksia, joita ei ole tarkoitus käyttää. Tarkoitus on aiheuttaa vahinkoa ravintoloitsijalle.

– Emme ole tällaiseen törmänneet, kertoo SOK:n Lindholm.

Table Onlinen Ville Heinonen kertoo kuulleensa ilmiöstä, mutta konkreettisia todisteita tällaisesta ei ainakaan oman yrityksen asiakasravintoloista ole.

Heinonen kertoo tiedottaneensa asiakasyrityksille mahdollisista tavoista väärinkäytösten välttämiseksi.

– Yksi hyvä tapa on ottaa ennakkomaksu tai luottokorttitakaus varauksen tekijöiltä. Näin no show -riski vähenee huomattavasti. Tämä pätee toki muissakin kuin koronopassin takia tehdyissä väärissä varauksissa.

Myöskään Aleksanderplatsiin ei vilpillisiä pöytävarauksia ole tehty, tosin ravintolassa koronapassi ei ainakaan toistaiseksi ole käytössä, sillä ravintola noudattaa voimassa olevia paikkamäärä- ja aukiolorajoituksia.

Lue myös:

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 23.10.2021 kello 23 saakka.