Päihdetutkija laillistaisi yleisimmät huumeet: "Aivan kuten meillä on alkoholin käyttöhuoneita, meillä voisi olla kannabiskahviloita tai stimulanttihuoneita"

Päihdetutkija Aleksi Hupli uskoo, että huumehaittoihin olisi mahdollista puuttua nykyistä paremmin päihdepolitiikkaa uudistamalla. Myös THL suosittaa huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista.

Päihdetutkija laillistaisi yleisimmät huumeet: "Aivan kuten meillä on alkoholin käyttöhuoneita, meillä voisi olla kannabiskahviloita tai stimulanttihuoneita"
Päihdetutkija laillistaisi yleisimmät huumeet: "Aivan kuten meillä on alkoholin käyttöhuoneita, meillä voisi olla kannabiskahviloita tai stimulanttihuoneita"

Päihdetutkija, yhteiskuntatieteiden tohtori Aleksi Hupli uudistaisi Suomen huumausaineita koskevaa lainsäädäntöä merkittävästi laillistamalla yleisimpien huumeiden käytön, myynnin ja tuotannon.

Huplin mukaan on ongelmallista, että nykyisellään laki niputtaa yhden kategorian alle kaikki mahdolliset aineet.

– Ihminen, joka käyttää kerrankin yhtä näistä ja saattaisi kokea hyötyäkin siitä, ei ole ainoastaan rikollinen, vaan hänen koko ihmisyytensä kutistetaan huumeidenkäyttäjäksi.

Hupli kuitenkin korostaa Marja Sannikan haastattelussa, että huumeiden käytön tulisi olla sallittua vain aikuisväestön keskuudessa ja myös käyttötilanteiden pitäisi olla kontrolloituja. Uusiksi laillistettaviksi aineiksi hän luettelee esimerkkeinä kannabiksen sekä osan stimulanteista, psykedeeleistä ja opioideista.

– Aivan kuten meillä on alkoholin käyttöhuoneita, ravintoloita ja baareja, meillä voisi olla kannabiskahviloita tai stimulanttihuoneita. Niissä ihmiset voisivat valvotusti käyttää näitä aineita.

Hupli muistuttaa, että nykylaista huolimatta huumeisiin liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet Suomessa. Hän sanoo, että huumeiden käyttö tapahtuu pääsääntöisesti salassa, koska se on rikollista toimintaa. Huumeidenkäyttäjät eivät siksi myöskään uskalla hakea apua.

– Huumekuolemiakin pystyttäisiin ehkäisemään huomattavasti tehokkaammin erilaisella päihdepolitiikalla.

Päivi Räsänen: "Ei THL:n näkemys mitään Jumalan sanaa ole"

Huumeiden käyttö on Suomessa yhä rangaistavaa, vaikka esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos puoltavat rangaistavuudesta luopumista.

Rangaistavuudesta luopuminen on ollut esillä myös politiikassa, mutta toistaiseksi eduskunnan enemmistö tahtoo pitää kiinni nykylaista. Poliittisista puolueista vihreät sen sijaan on ehdottanut kannabiksen käytön, myynnin, hallussapidon ja kasvatuksen laillistamista.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) ei hyväksy Huplin eikä THL:n näkemyksiä. Hän pelkää, että huumeiden käytön salliminen voisi lisätä käyttöä etenkin alaikäisten keskuudessa.

– Ei THL:n näkemys mitään Jumalan sanaa ole. Kyllä he voivat erehtyä eikä sielläkään täysin varmoja olla, millä tavalla tässä kävisi, jos huumeet vapautettaisiin.

Räsänen sallisi kuitenkin yhä alkoholin käytön, koska hän ei usko kieltolain tehoavan suomalaisiin – aivan kuten se ei ole tehonnut aiemminkaan.

Tupakan kohdalla hän luottaa hitaaseen etenemiseen erilaisin rajoitustoimin.

– Meillä on lakiin kirjattuna tavoitteena, että tupakanpoltosta päästään eroon kokonaan. Sitä ei voi kieltää tällä hetkellä, mutta toivon, että 2030–2040-luvuilla me kaikki näemme, että tupakan tulee olla kiellettyä.

Katso Marja Sannikan koko jakso alta tai Yle Areenasta perjantaina 22.10.2021 klo 18. Jakson voi katsoa myös Yle TV1:llä klo 20.