Lontoon pormestari vaatii kaupunkikuvaan lisää monimuotoisuutta – Selvityksen mukaan Lontoossa on puolet enemmän patsaita eläimistä kuin tunnetuista naisista

Lontoon pormestari Sadiq Khan kertoi kaupungin budjetoineen miljoona puntaa eli 1,2 miljoonaa euroa "inklusiivisemman julkisen taiteen" luomiseksi. Tuore selvitys paljasti, että Lontoon 1 500 monumentista vain 50 esittää tunnettuja naisia.

Orjuutta puolustaneen lordi Horatio Nelsonin patsas hallitsee näkymää Lontoon Trafalgar Squarella.
Orjuutta puolustaneen lordi Horatio Nelsonin patsas hallitsee näkymää Lontoon Trafalgar Squarella.

Lontoossa pormestari Sadiq Khan peräänkuuluttaa kaupunkiin monimuotoisempia ja inklusiivisempia julkisia monumentteja.

Khanin kommentit ovat seurausta paljon huomiota saaneesta tuoreesta selvityksestä, jonka mukaan kaupungin 1 500 julkisesta monumentista vain 50 esittää tunnettuja naisia.

Näistä 19 esittää entisiä kuningattaria, ja vain kolme esittää muita kuin valkoihoisia naisia.

Eläimiä esittäviä monumentteja on kaksinkertainen määrä naisiin verrattuna, sata kappaletta.

Selvitys oli osa Khanin viime vuonna julkistamaa hanketta, jossa hän määräsi kaupungin kadunnimet, patsaat ja muistolaatat tarkastettaviksi.

Tarkoituksena oli selvittää, ovatko siirtomaahistoriasta ja orjakaupasta muistuttavat monumentit sopivia vielä nykyaikana.

Leijonaa esittävä patsas Lontoossa. Kaupungissa on eläinpatsaita puolet enemmän kuin tunnettuja naisia esittäviä patsaita. Kuva: Bailey-Cooper / AOP

Nykyisiä patsaita ei poisteta

Khanin mukaan kaupungin aikeissa ei ole poistaa olemassa olevia patsaita, kuten kaupungin kenties kuuluisinta patsasta, orjuutta puolustanutta lordi Horatio Nelsonia esittää Nelson's columnia.

– Lontoon monimuotoisuus on sen suurin rikkaus, mutta aivan liian pitkään pääkaupunkimme patsaat, kadunnimet ja rakennukset ovat tarjonneet vain rajoitetun näkymän kaupunkimme monipuoliseen historiaan, hän sanoi BBC:n mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Khan kertoo kaupungin varanneen miljoona puntaa eli lähes 1,2 miljoonaa euroa uusien "inklusiivisempien julkisten teosten" hankkimiseen.

Lisää aiheesta: