Hyppää sisältöön

Etelä-Savossa kannustetaan koronan kotitestaukseen – ei korvaa virallista testiä, mutta voi tuoda varmuutta

Kaupasta ja apteekista saatavat koronan kotitestit voivat olla hyviä monessa tilanteessa, mutta mikäli testi on positiivinen, tulee hakeutua viralliseen testiin.

Apteekista saatava koronaviruksen kotitesti antaa tuloksen noin vartissa. Kuvituskuva. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Etelä-Savossa kannustetaan koronan kotitestaukseen, mutta sairaanhoitopiirien PCR-testiä sillä ei tule korvata. Kotitestejä myydään muun muassa apteekeissa, ja niillä saa tuloksen alle 15 minuutissa.

Kotitestin voi tehdä esimerkiksi tilanteessa, jossa on oireeton, mutta menossa esimerkiksi häihin tai muuhun tapahtumaan.

– Kotitesti on kannatettava esimerkiksi, jos yleisen korona testausohjeen ei suositella testausta. Tämä antaa varmuutta että senhetkisen taudin riski on erittäin pieni tai olematon, jos testitulos on negatiivinen, kertoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Tällaisia tapauksia on myös tavattu alueen apteekeissa.

– Asiakkaalla oli flunssan oireita ja oli menossa hoitokotiin katsomaan isoäitiään. Hän halusi testata, ettei ole koronaa, kertoo Juvan apteekin apteekkari Ritva Pulkkinen.

Mikäli testitulos on positiivinen, tulee aina ottaa myös virallinen koronatesti ja seurata sairaanhoitopiirien karanteeni- ja hoito-ohjeistusta.

– Kotitestin voi tehdä myös silloin, jos kahdesti rokotettu saa flunssaoireita tai jos oireisella ei ole rokotussuojaa ollenkaan, tai se on puutteellinen. Negatiivinen kotitestin tulos kannattaa varmistaa parin päivän kuluttua uudelleen tehdyllä testillä, jos oireet eivät ole väistyneet, sanoo Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen.

Mikkelin 1 apteekista kerrotaan, että suurin kysyntäpiikki on ollut elokuussa, mutta senkin jälkeen myynti on ollut kymmeniä kappaleita kuukaudessa.'

– Testejä kysyvät yksittäiset asiakkaat ja niitä on kyselty myös harrastejoukkueiden käyttöön, kertoo farmaseutti Minna Hakulinen.

Myös Savonlinnan apteekissa kotitestejä on myyty kesästä asti viikoittain, ja kysyntä on pysynyt tasaisena siitä asti.