YK:n raportoija: Koronasulku kiristää Pohjois-Korean rajavalvontaa entisestään, pakoa yrittäviä ammutaan

YK:n Pohjois-Korean ihmisoikeusraportoija Tomas Ojea Quintana on syvästi huolissaan koronasulun heikentämästä elintarviketilanteesta.

Pohjois-Korean puolella korjataan riisisatoa pellolla Etelä-Korean vastaisella rajalla. Kuva on otettu Pajun rajakaupungista 19. lokakuuta. Kuva: EPA

Pohjois-Korea on riippuvainen rajakaupasta. Nyt rajojen sulku estää ihmisiltä jopa peruselintarvikkeiden hankkimisen.

YK:n Pohjois-Korean ihmisoikeusraportoija Tomas Ojea Quintana käyttää raportissaan poikkeuksellisen suoraa kieltä.

Entinen Myanmarin lähettiläs esitteli Pohjois-Koreaa koskevaa raporttia perjantaina Etelä-Korean pääkaupungissa Söulissa. YK-raportti (siirryt toiseen palveluun)esiteltiin muun muassa raportoijan tviitissä.

Hänen mukaansa suurin huoli on nyt ruoan riittävyys. Raportoija selvittää, että sekä maasta pakenevia ja sinne pyrkiviä ammutaan rajalla.

Tomas Ojea Quintana huomauttaa, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on joutunut myöntämään elintarviketilanteen kehnouden.

Erityisen hankalassa asemassa ovat lapset, vanhukset ja vangit. Osa on vaarassa kuolla nälkään.

YK:n ja muiden järjestöjen avustustoiminta on keskeytynyt ja lähes kaikki ulkomaalaiset ovat poistuneet maasta. Pohjois-Korean avun tarve on kuitenkin edellisvuosia suurempi.

– Ihmisten ei pitäisi joutua valitsemaan nälkää ja virusta koskevan pelon välillä. Tämän lisäksi kansainväliset työntekijät ja diplomaatit ovat poistumassa Pohjois-Koreasta, sanoo raportoija Tomas Ojea Quintana.

Pandemia ei tunne rajasulkuja

YK:n edustajan mukaan lisääntyvä eristäytyminen vähentää Pohjois-Korean saamaa kansainvälistä huomiota.

– Tilanteen esillä pitäminen on kuitenkin yksi harvoja tapoja ihmisoikeusloukkauksien vähentämiseksi. Myöskään pandemia ei tunne rajoja, sanoo Tomas Ojea Quintana. Hän vaatii muun muassa YK:n pikaista paluuta maahan.

Raportissa on listattu useita ihmisoikeusrikkomuksia. Pohjois-Koreassa on suuria poliittisten vankien leirejä, lapsityövoimaa ja rajoituksia uskonnon- ja sananvapaudessa. Osa voidaan katsoa myös räikeiksi loukkauksiksi ihmiskuntaa vastaan.

Nälkäiset ihmiset katsovat ohjuskokeita

Ihmisoikeusraportoijan mukaan valtio jatkaa ohjuskokeita samaan aikaan, kun kansalaiset ovat nääntymässä

Pohjois-Korea testasi keskiviikkona hypersoonista ohjusta. Samantyyppisiä aseita on kehitteillä myös Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Tomas Ojea Quintana huomauttaa, että Pohjois-Korean kiihtyvä asevarustelu lisää jännitystä alueella.

Perjantaina julkistettu selvitys oli Tomas Ojea Quintanan loppuraportti YK:n yleiskokoukselle. Kokenut diplomaatti pahoitteli, ettei Pohjois-Korea salli hänen mandaattinsa jatkumista ja vierailuja maassa.

Lue myös: