Suomi vie Arabiemiraatteihin 140 miljoonalla eurolla sotilasajoneuvojen osia – valmis kalusto saattaa päätyä minne tahansa

Valtioneuvoston viime vuonna Arabiemiraatteihin myöntämät vientiluvat ovat arvoltaan ja kestoltaan poikkeuksellisia. Suomi ei voi vaikuttaa siihen, minne valmiit ajoneuvot toimitetaan.

Arabiemiraatteihin on aiemmin myyty muun muassa Patrian AMV-ajoneuvoja. Kuva: AOP

Valtioneuvosto myönsi maaliskuussa 2020 Arabiemiraatteihin 139,3 miljoonalla eurolla vientilupia sotilasajoneuvojen osille. Vientilupien arvo vastaa lähes koko viime vuoden vientiä.

Tiedot ilmenevät SaferGlobe-ajatushautomon julkaisemasta asevalvontaraportista (siirryt toiseen palveluun). (siirryt toiseen palveluun)

Ajoneuvon osien vastaanottaja on arabiemiirikuntalainen yritys Calidus, joka käyttää osat sotilasajoneuvojen valmistuksessa. Suomi ei voi vaikuttaa siihen, minne yhtiö myy valmiit ajoneuvot.

– Suomi antaa vuosikymmeniksi arabiemiirikuntalaiselle yritykselle vapaat kädet viedä suomalaisia komponentteja sotatuotteitansa osina minne vaan, toteaa SaferGloben tutkija Kari Paasonen.

Luvat ovat poikkeukselliset paitsi arvon myös keston vuoksi. Ajoneuvojen akselistoille myönnetty vientilupa on voimassa vuoden 2039 loppuun ja vaihteistoille myönnetty lupa vuoden 2050 loppuun saakka.

Vuosina 2017–2020 myönnetyt luvat ovat olleet voimassa keskimäärin kaksi vuotta. Vain yksi prosentti vientiluvista on voimassa yli kymmenen vuotta.

Suomi keskeytti uusien vientilupien myöntämisen Arabiemiirikuntiin ja Saudi-Arabiaan vuonna 2018, koska maat osallistuivat sotatoimiin Jemenissä.

Arabiemiraatit ilmoitti vuonna 2019 vetäytyvänsä Jemenistä, mutta kertoi helmikuussa 2020 jatkavansa siellä ilmaoperaatioita.

Siviiliaseita viedään nyt sotatuotteita enemmän

Vuonna 2020 Suomen aseviennin arvo oli noin 161 miljoonaa euroa. Summa oli pienin sitten vuoden 2011. Laskua kahteen aiempaan vuoteen verrattuna oli noin viidennes.

Laskua tapahtui sekä sotilasajoneuvojen ja muiden sotatuotteiden että siviiliaseiden viennissä. Suomen aseviennin arvo oli silti yhä kaksinkertainen verrattuna vuodesta 2002 alkaneen tilastoinnin alkuvuosiin.

Siviiliaseiden viennin arvo ylitti sotatuotteiden viennin arvon ensimmäistä kertaa SaferGloben 20 vuoden tilastoinnin aikana. Siviiliaseita vietiin noin 81 miljoonalla eurolla ja sotatuotteita noin 80 miljoonalla eurolla.

Siviiliaseita viedään pääasiassa metsästys- ja ampumaurheilukäyttöön. Sotatuotteet on kehitetty ensisijaisesti sotilaskäyttöön. Niihin lukeutuvat aseiden, ajoneuvojen ja räjähteiden lisäksi esimerkiksi suojausmateriaalit, tuotantoteknologia ja ohjelmistot.

SaferGlobe-ajatushautomo on kerännyt vientitilastot puolustusministeriöltä, ulkoministeriöltä ja Tullilta.

Siviiliaseiden vientitilastot ajatushautomo on saanut Tullilta. Asiasta vastaava Poliisihallitus ei kyennyt toimittamaan SaferGlobelle vientitilastoja. Syyksi Poliisihallitus kertoi tietojen kokoamisen hankaluuden. Tämä oli SaferGloben mukaan kolmas perättäinen vuosi, jona Poliisihallitus ei kyennyt toimittamaan mitään tietoja.

Sen sijaan puolustusministeriö sisällytti kielteiset vientilupapäätökset ensimmäistä kertaa vuosittaiseen vientivalvontaraporttiinsa, SaferGlobe ilmoittaa.

Aiheesta voi keskustella 26.10.2021 klo 23.00 saakka.