Dubaissa vihittiin käyttöön maailman suurin maailmanpyörä, katso video 250 metriä korkeasta jättiläisestä

Maailmanpyörän kyytiin mahtuu lähes 2 000 matkustajaa. Emiraatit yrittää houkutella turisteja myös tässä kuussa avattuun maailmannäyttelyyn. Alueen megahankkeet ovat herättäneet huolia siirtolaistyöläisten oloista.

Dubaissa vihittiin käyttöön maailman suurin maailmanpyörä
Dubaissa vihittiin käyttöön maailman suurin maailmanpyörä

Dubaissa avattiin tällä viikolla yleisölle maailman korkein ja suurin maailmanpyörä. Dubain silmäksi (Ain Dubai) ristitty maailmanpyörä on 250 metriä korkea.

Se on 82 metriä korkeampi kuin sitä ennen maailman suurimman maailmanpyörän titteliä hallussaan pitänyt High Roller Las Vegasissa, kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun). Se on myös liki kaksi kertaa yhtä suuri kuin Lontoon maamerkki London Eye, joka kohoaa Thames-joen rannalla 135:een metriin.

Yksi kierros Dubain silmässä kestää puoli tuntia ja kerrallaan maailmanpyörässä voi olla 1 750 matkustajaa. Arabiemiraatit on viime aikoina satsannut merkittävästi turismin elpymiseen.

Ain Dubai ei ole ensimmäinen Arabiemiraattien jättiläinen: maailman korkein rakennus Burj Khalifa avattiin 11 vuotta sitten.

Dubai yrittää houkutella kävijöitä myös Expo 2020 -maailmannäyttelyyn, joka avautui lokakuussa yli vuoden viivästymisen jälkeen.

Aiemmin tällä viikolla avattiin muun muassa Madame Tussauds -vahakabinetti.

Ain Dubai -maailmanpyörä on kymmeniä metrejä korkeampi kuin edellinen korkeimman maailmanpyörän titteliä hallussaan pitänyt High Roller Los Angelesissa Yhdysvalloissa. Kuva: AOP
Työntekijä ohittaa toimittajajoukon silloin vielä rakenteilla olevan maailmannäyttelyn edustalla vuonna 2019. Dubai on ensimmäinen Lähi-idän kaupunki, joka on isännöinyt maailmannäyttelyä. Kuva: Ali Haider / EPA

Järjestäjät kertoivat maailmannäyttelyyn liitetyistä kuolemista

Lokakuun alussa järjestäjät kertoivat kuudesta maailmannäyttelyyn liittyvästä kuolemantapauksesta. Järjestäjät eivät ottaneet kantaa, onko useampia kuolemantapauksia sattunut, mutta sanoivat, että kuolleista kolme oli sairastunut koronaan ja loput liittyvät rakennustöihin.

Kaikkiaan 200 000 ihmistä on osallistunut maailmannäyttelyn rakennustöihin kuuden vuoden ajan.

Järjestäjät toivovat maailmannäyttelyyn yli 25:tä miljoonaa vierailijaa. Sen hinnaksi arvioidaan 5,8 miljardia euroa.

Persianlahden megahankkeisiin on liitetty huolia siirtotyöläisten oloista. Vuoden 2022 lopussa Qatarissa järjestettävät jalkapallon MM-kisat ovat kuohuttaneet siitä lähtien, kun kisat myönnettiin Arabian niemimaalle vuonna 2010.

Arabiemiirikunnissa ja muissa alueen valtioissa siirtolaiset työskentelevät usein matalapalkkaisissa tehtävissä. He asuvat ahtaasti epähygieenisissä olosuhteissa ja ovat alttiita hyväksikäytölle. Usein työkomennus kestää kuukausia.

Euroopan parlamentti pyysi viime kuussa jäsenvaltioitaan boikotoimaan maailmannäyttelyä "epäinhimillisten käytäntöjen vuoksi". Arabiemiirikunnat kiisti syytökset. Olojen alueella kerrotaan kurjistuneen koronapandemian myötä.

Lue myös: