Lappajärven koronatilanne heikkenee vauhdilla – ilmaantuvuusluku on jo yli 1 700: "Tilanne on vakava ja hurja, ja ymmärrämme hyvin, jos lasta ei haluta kouluun laittaa", toteaa sivistysjohtaja

Lappajärvellä lukio siirtyi jo maanantaina aamulla ja yhteiskoulu huomenna etäopetukseen. Kaikki uudet tartunnat liittyvät Lappajärven yhteiskoulun tartuntaketjuun. Viime viikolla Lappajärvellä on todettu yhteensä 51 koronatartuntaa.

Viime viikolla alle 3000 asukkaan Lappajärvellä todettiin yli 50 koronatartutaa. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Järvi-Pohjanmaalla koronatilanne heikkenee nyt vauhdilla.

Sunnuntaina kerrottiin, että alle 3000 asukkaan Lappajärvellä on todettu 18. lokakuuta jälkeen yhteensä 51 koronatartuntaa. Kaikki uudet tartunnat liittyvät Lappajärven yhteiskoulun tartuntaketjuun.

– Karanteenissa on yli 200 ihmistä. Se on melkein kymmenen prosenttia koko Lappajärven väestöstä, kertoo peruspalvelujohtaja Jaakko Anttila

Lappajärven kunnan osalta seitsemän vuorokauden ilmaantuvuusluku on peräti 1706 tapausta 100 000 asukasta kohden.

– Tilanne on vakava ja hurja, toteaa Lappajärven sivistysjohtaja Tarja Puro. Hänen mukaansa lähiopetuksessa olevat alakoululuokat ja eskarit ovat nyt vähäväkisiä.

– Ymmärrämme hyvin, jos lasta ei haluta laittaa kouluun. Ryhmät ovat aika pieniä tällä hetkellä, Puro kertoo.

Tartunnat ovat levinneet erityisesti nuorimpien oppilaiden keskuudessa. Valtaosa heistä on alle 12-vuotiaita.

Viimeisimmän viikon aikana todetuilla koronapositiivisilla henkilöillä on todettu kaikkia koronavirustartuntaan sopivia oireita, joita ovat päänsärky, lihaskivut, väsymys, flunssan oireet (kurkkukipu, yskä, kuume, nuha), hengenahdistus, haju- ja makuaistin menetys, pahoinvointi ja ripuli.

Etenkin Lappajärvellä oleskelleita henkilöitä suositellaan hakeutumaan herkästi koronavirustestiin, mikäli heillä tulee vastaavia oireita. Pääosin tartunnan saaneilla oireet ovat lieviä, mutta osalla oireet ovat myös vakavia ja muutama henkilö on sairaalahoidossa.

Etäopetusviikko ja muita järjestelyjä

Sunnuntaina Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakunta kokoontui kiireellisesti ylimääräiseen kokoukseen. Perusturvalautakunta päätti laittaa Lappajärven yhteiskoulun ja lukion tilat suljettaviksi tartuntatautilain nojalla lokakuun loppuun asti.

Lappajärven yhteiskoulun luokkien 4.–9. ja lukion opetus järjestetään siis etäopetuksena tällä viikolla.

– Monella kirjat jäivät kouluun, kun lähdettiin syyslomalle, mutta niitä ei saa tulla koululta hakemaan, Puro kertoo.

Myöskään etäkoulussa olevien noutoruokaa ei tarjota tällä viikolla, koska ruuan noutaminen koululta olisi riski. Kaikki eivät pääsisi sitä itse edes hakemaan, koska alueella on kokonaisia perheitä karanteenissa.

Perusopetuslaki ei mahdollista esiopetuksen, vuosiluokkien 1–3, erityisen tuen päätöksen saaneiden, pidennetyn oppivelvollisuuden ja perusopetuksen valmistavan opetuksen oppilaiden opetuksen järjestämistä etäopetuksena. Tästä syystä edellä mainituilla oppilailla opetus järjestetään yhä lähiopetuksena.

Koska Lappajärven yhteiskoulun ja lukion tilat on määrätty suljettavaksi, ei tiloissa voi järjestää musiikkiopiston, kansalaisopiston tai muiden yhteisöjen ja järjestöjen tilaisuuksia.

Myös Lappajärven Ullanlinnan päiväkodissa hoidossa loppuviikosta ollut lapsi on myöhemmin osoittautunut koronapositiiviseksi.

Alueella leviävä koronavirus tarttuu nyt hyvin herkästi. Etenkin Lappajärvellä on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta kaikissa

sosiaalisissa kontakteissa.

Korona sulkee lähes koko kunnan

Vaikea koronatilanne sulkee lähes koko kunnan. Nuorisotilat, kunnantalo ja terveyskeskus suljetaan. Terveyskeskukseen pääsee kuitenkin ajanvarauksella.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmän suositukset Lappajärven kunnan alueelle:

  • Annetaan vahva suositus, että ei vierailla asumispalveluyksiköissä tai akuuttiosastolla
  • Yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettävän ollenkaan
  • Lasten ja nuorten ryhmissä tapahtuva kerho- ja harrastustoiminta keskeytetään. Suositellaan myös, että lappajärveläisiä lapsia ja nuoria ei viedä harrastuksiin muille paikkakunnille.
  • Nuorisotilat suljetaan
  • Kunnantalon ovet suljetaan
  • Kirjastossa ei palvella hyllyjen välissä.

Myös muualla Järvi-Pohjanmaan alueella on syytä varovaisuuteen ja tärkeää muistaa hyvä käsihygienia, flunssan oireisena koronatestiin hakeutuminen ja suu-nenäsuojuksen käyttö aikaisempien ohjeiden mukaisesti.

Tartuntaketjujen jäljittäminen ja koronatestaus teettävät työtä. Perusturvajohtaja Jaakko Anttila kiittelee terveydenhoitohenkilöstöä:

– He tekevät pitkää päivää antaumuksella ja hyvällä motivaatiolla!

Vaikeasta koronatilanteesta huolimatta Anttila uskoo vakaasti, että tartunnat saadaan tällä viikolla laskuun.

Lisätty Lappajärven sivistyjohtaja Tarja Puron haastatteluosuus klo 13.03.

Lisätty perusturvajohtaja Jaakko Anttilan haastattelu klo 14.40.