Koronanyrkki: Tartunnat Keski-Suomessa hienoisessa laskussa, mutta taudin ilmaantuvuus on yhä poikkeuksellisen korkea

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on yhä koronan kiihtymisvaiheessa, eikä uusia koronarajoituksia ole toistaiseksi näköpiirissä. Koronapassi voi tulla Keski-Suomessakin käyttöön, jos alue siirtyy epidemian pahimpaan eli leviämisvaiheeseen.

Kuva: Heli Kaski / Yle

Keski-Suomi pysyy edelleen maan pahimpien koronapesäkkeiden joukossa, kun tartunnat suhteutetaan asukasmäärään.

Koronan ilmaantuvuusluku on Keski-Suomessa maan kolmanneksi korkein, edellä ovat vain Päijät-Häme ja Keski-Pohjanmaa.

Uusia tartuntoja on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kirjattu Keski-Suomessa viime päivinä 52, joista puolet Jyväskylässä.

Uusia tartuntoja on todettu myös Laukaassa, Äänekoskella, Hankasalmella, Muuramessa, Uuraisilla, Pihtiputaalla, Toivakassa, Kivijärvellä ja Jämsässä.

Keski-Suomen alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä eli niin sanottu Koronanyrkki linjasi maanantaina, että Keski-Suomi on edelleen koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Viime päivinä tartuntamäärissä on ollut hieman laskua, mutta taudin ilmaantuvuus on edelleen Keski-Suomessa poikkeuksellisen korkea.

Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve ei ole Keski-Suomessa muun maan tapaan viime päivinä kasvanut.

Sairaalahoidossa on kymmenkunta koronapotilasta, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Keski-Suomessa sairaalahoidossa olevat koronapotilaat ovat pääasiassa rokottamattomia tai pitkäaikaissairaita.

Koko maassa sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä nousi perjantaista maanantaihin mennessä kymmenellä ihmisellä, kertoi THL. Suomessa oli maanantaina sairaalahoidossa 215 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunutta, joista tehohoidossa oli 34.

Vaikka koronatartuntojen määrä on noussut viime viikkoina Keski-Suomessakin selvästi, uusia koronarajoituksia ei ole ainakaan toistaiseksi näköpiirissä.

Koronanyrkki suosittelee edelleen maskin käyttöä kaikissa Keski-Suomen yläkouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa sekä sellaisissa sisätiloissa, joissa turvaväliä ei voi pitää. Maskisuositus koskee myös julkista liikennettä.

Koronanyrkki totesi maanantaisessa kokouksessaan, ettei koronatodistuksen tai koronapassin käyttöön otto ole toistaiseksi Keski-Suomessa ajankohtaista. Koronapassin käyttö voi tulla kyseeseen, jos Keski-Suomi siirtyy epidemian pahimpaan eli leviämisvaiheeseen.