Yöhoitaja raiskasi vaikeavammaisen potilaan asumispalveluyksikössä Helsingissä – tuomittiin lähes viideksi vuodeksi vankeuteen

Törkeästä raiskauksesta tänään tuomittu hoitaja oli mennyt vaikeasti vammaisen naisen huoneeseen kahtena peräkkäisenä yönä ja raiskannut tämän. Uhri ei ollut kyennyt puolustautumaan mitenkään sairautensa vuoksi.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi noin 30-vuotiaan miehen kahdesta törkeästä raiskauksesta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tänään noin 30-vuotiaan miehen neljän vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä raiskauksesta. Teko tapahtui vammaispalvelujen asumispalveluyksikössä Helsingissä.

Tuomion mukaan asumispalveluyksikössä yöhoitajana työskennellyt mies oli raiskannut siellä asuneen fyysisesti täysin puolustuskyvyttömän, vaikeasti vammaisen naisen.

Seksuaalirikokset olivat tapahtuneet kahtena peräkkäisenä yönä toukokuun lopussa 2021. Tuomion mukaan mies oli mennyt uhrin asuntoon monta kertaa. Mies oli ollut sukupuoliyhteydessä uhriin sormillaan useita kertoja ja peniksellään yhden kerran.

Uhri ei kykene sairautensa vuoksi juuri liikkumaan tai puhumaan ymmärrettävästi. Uhri oli ollut hereillä ja havainnut häneen kohdistuneet teot, mutta hän ei ollut voinut puolustautua mitenkään tai huutaa apua.

Uhri oli kertonut tapahtumista jälkimmäisen yön jälkeen hoitopaikan toiselle työntekijälle, joka oli ilmoittanut asiasta poliisille. Esitutkinnassa uhrin lakanasta löytyi tuomitun siemennestettä ja DNA:ta.

Uhria kuultiin esitutkinnassa kirjain- ja numerotauluja käyttämällä. Niiden avulla hän pystyi kertomaan tapahtumista viranomaisille puheentuoton vaikeuksista huolimatta. Kertomus syntyi kirjain kirjaimelta uhrin katseen suuntaa, äänteitä ja ilmeitä tulkitsemalla.

Mies kiisti raiskauksen, mutta oikeus ei pitänyt hänen versiotaan tapahtumista uskottavana.

Käräjäoikeus katsoo tekotavan olleen poikkeuksellisen julma

Käräjäoikeuden mukaan raiskausrikos oli törkeä, sillä sen tekotapa oli poikkeuksellisen julma rikoksen kohdistuessa täysin puolustuskyvyttömään uhriin. Tekoa oli pidettävä törkeänä myös, koska tuomittu oli raiskannut naisen useita kertoja kahden yön aikana ja käyttänyt hyväkseen asemaansa hoitajana.

Vankeustuomion lisäksi mies velvoitettiin maksamaan uhrille korvauksia teon aiheuttamasta psyykkisen terveyden häiriöstä ja kärsimyksestä yhteensä 13 000 euroa.

Poliisi tiedotti (siirryt toiseen palveluun)rikosepäilystä kesäkuun alussa. Mies vangittiin keskiviikkona 2. kesäkuuta todennäköisin syin epäiltynä törkeästä raiskauksesta. Hän on pysynyt vangittuna siitä saakka.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen. Yle ei julkaise tuomitun nimeä uhrin suojelemiseksi.

Ylen tiedot: Asumispalveluyksikössä ei muita uhreja

Ylen saamien tietojen mukaan viranomaiset selvittivät tapauksen myötä myös sitä, oliko asumispalvelyksikössä syytä epäillä tapahtuneen vastaavia tekoja muillekin asukkaille. Muita uhreja tai rikosepäilyjä ei kuitenkaan tullut ilmi.

Yle ei julkaise kyseisen asumispalveluyksikön nimeä uhrin suojaamiseksi. Palveluyksiköstä kerrotaan, että tapauksen jälkeen uhrille, henkilökunnalle ja muille teosta järkyttyneille tarjottiin kriisiapua. Hoitajan työsuhde purettiin välittömästi rikosepäilyn tultua ilmi.

– Tapaus on erityisen kamala, koska kyseessä on puolustuskyvytön, äärimmäisen herkkä ihminen, asumispalveluyksiköstä kommentoidaan.

Palveluyksikössä on käyty läpi toimintatapoja vastaavan estämiseksi. Yksikössä on toimittu viranomaisten vaatimusten mukaisesti.

On tavallista, että palveluyksikön asukkaiden luona voi käydä hoitaja yksin. Parityöskentely estäisi rikoksen mahdollisuuksia, mutta käytännössä se ei ole aina mahdollista. Videovalvonta puolestaan rikkoisi asukkaiden yksityisyyden suojaa.

Työntekijöiden taustat ja pätevyys selvitetään aina ennen rekrytointia. Tuomittu on koulutukseltaan lähihoitaja. Valvira ei pidä rekisteriä lähihoitajien rikostuomioista, vaikka esimerkiksi sairaanhoitajista ja lääkäreistä sellaista pidetään.

– On vaikeaa keksiä sataprosenttista keinoa vastaavan estämiseksi, mutta Valviran rekisteri voisi auttaa. Toki rikoksia voivat tehdä myös ensikertalaiset, yksiköstä todetaan.

Lisää aiheesta: