Virolaiset kuvailevat koronatilannettaan lähes katastrofiksi, mutta suomalaiset suuntaavat silti syyslomillaan Tallinnaan: ”Ei pelota lähteä”

Tallink Siljalta kerrotaan, että matkustajamäärissä oli viime viikolla selkeää kasvua Etelä-Suomen syyslomien vuoksi. Vielä ei kuitenkaan olla korona-aikaa edeltävissä lukemissa.

Suomesta pääsee edelleen laivalla Tallinnaan
Suomesta pääsee edelleen laivalla Tallinnaan

Viron heikentynyt koronatilanne ei huolestuttanut laivamatkustajia Helsingin Länsisatamassa maanantaiaamuna.

Kouvolalaiset Pauliina ja Tommi Kainulainen suuntasivat parin yön lomareissulle Tallinnaan. Matka on varattu noin kuukausi sitten. He eivät pelkää Tallinnan koronatilannetta.

– Rokotukset kunnossa, ei pelota lähteä, Tommi Kainulainen toteaa.

– Omasta toiminnasta kiinni, ei ole suunnitelmissa mitään erityistä ja teemme lyhyen reissun, Pauliina Kainulainen jatkaa.

Risteilymatkustajat puolestaan eivät jää Tallinnaan pitkäksi aikaa.

– Ei se koske minua tällä matkalla, kyseessä ainoastaan viiden tunnin reissu, sanoo helsinkiläinen Pauli Virtanen.

Virtanen käy Tallinnassa kolme neljä kertaa vuodessa. Hän kertoo saaneensa jo kaksi rokotetta ja käyttävänsä kasvomaskia ja käsidesiä. Ohjeistuksia ja neuvoja on hänestä tarjolla jo liikaakin.

– Täytyy sanoa, että on tiettyä väsymystä. Ei jaksa enää syventyä kaikkeen, Virtanen toteaa.

Virossa tilanne heikentynyt voimakkaasti, sairaalahoidossa yli 500

Virossa otettiin maanantaina käyttöön uusia koronarajoituksia heikentyneen tautitilanteen vuoksi. Tavoitteena on hillitä tartuntojen määrää ja vähentää näin sairaaloiden kuormitusta.

– Tilanne on vakava. Eilen oli 1 800 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on kymmenkertainen Suomeen verrattuna, Suomen Viron-suurlähettiläs Timo Kantola kertoi Ylen Aamussa.

Kantolan mukaan Virossa tilannetta on kuvailtu lähes katastrofiksi. Sairaaloissa oli maanantaina 516 koronapotilasta (siirryt toiseen palveluun).

Suomalaisia matkailijoita Kantola kehottaa tarkastamaan kulloisenkin tilanteen. Erityisesti hän varoittaa rokottamattomia.

– Tartuntariski on suuri. Lisäksi rokottamattomat pääsevät huonommin julkisiin tiloihin, kuten näyttelyihin tai konsertteihin.

"Tallinnassa hotelleissa ja ravintoloissa kysytään koronatodistuksia heti", kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd. Kuva: Matti Myller / Yle

Matkustajat pääsevät entiseen tapaan maihin, rajoituksia palveluissa

Laivaan ja maihin Virossa matkustajat pääsevät samaan tapaan kuin aiemminkin. Kriteereinä ovat täysi rokotesarja, todistus sairastetusta koronasta tai negatiivinen testitulos. Viron päässä ovet eivät kuitenkaan aukene julkisiin tiloihin ilman koronapassia.

– Viime viikolla oli selkeää kasvua, kun oli eteläsuomalaisten syysloma. Matkustajamäärissä ei kuitenkaan olla vielä korona-aikaa edeltävissä lukemissa, sanoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Nöjdin mukaan varauksia tehdään tällä hetkellä hyvin viime tipassa. Nöjd itse kävi Tallinnassa viime viikolla.

– Maahan pääsy Tallinnan päässä on edelleen hyvin helppoa terminaalissa, mutta hotelleissa ja ravintoloissa kysytään todistuksia heti.

Koronapassi on ollut Virossa käytössä, mutta sen ehdot tiukentuivat. Koronatestaus ei enää riitä, vaan ainoastaan koronan sairastaneet ja rokotetut pääsevät sisään julkisiin tiloihin. Kasvomaskia vaaditaan muun muassa joukkoliikenteessä, elokuvissa ja teattereissa.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 26. lokakuuta kello 23:een saakka.

Juttua muokattu 25.10. klo 19.11: Viron sairaaloissa oli maanantaina kaikkiaan 516 koronapotilasta.

Lue myös: