Talotehdas Omatalon jatkaja aikoo satsata muuttovalmiiden talojen valmistukseen – puun hinnalla on suora vaikutus talopakettien hintoihin

Viime talvena konkurssiin menneen Omatalon toimintaa jatkamaan perustettu Puutalo Oy ryhtyy lähiviikkoina myymään talopaketteja ensi vuodelle. Työntekijöitä on alkuvaiheessa noin 30.

Talovalmistaja Omatalo Sonkajärvellä meni konkurssiin viime talvena. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Talopakettivalmistus Sonkajärvellä suuntaa jatkossa tuotantoaan täysin muuttovalmiisiin taloihin.

Viime talvena konkurssiin menneen Omatalon toimintaa jatkamaan perustetun uuden yhtiön Puutalo Oy:n tuleva toimitusjohtaja Pauli Moilanen kertoo, että jo nyt puolet myydyistä taloista myydään muuttovalmiina.

– Perinteiset suur- ja pienelementit ovat pienenevä markkina. Meidänkin on lähdettävä mukaan muuttovalmiiden pakettien valmistukseen. Tarkkaa konseptia mietimme vielä, sanoo Moilanen.

Esimerkiksi yksittäisten talonrakennusprojektien hallinta on hankalaa ja tätä uudessa yrityksessä pohditaan parhaillaan tarkemmin.

Omatalon brändi aiotaan pitää kuitenkin voimassa. Moilanen muistuttaa, että pohjat ja perustat ovat hyviä. Liiketoimintaa käynnistellään varovaisesti.

Työntekijöitä tulee alkuvaiheessa olemaan noin 30 ja jo nyt avainhenkilöt ovat olemassa. Omatalo työllisti konkurssihetkellä tammikuussa 75 työntekijää.

– Tiedämme, että vanhoilla työntekijöillä on halukkuutta palata töihin. Tätä ryhdymme nyt tarkemmin selvittelemään.

Tuleva toimitusjohtaja uskoo puun hinnannousun tasaantumiseen

Uusi yritys on yläsavolais-kainuulainen ja sen omistajista puolet ovat kajaanilaisia. Osakkaana on useita tahoja, mutta kaikkia ei toistaiseksi ole julkistettu.

– Minulla on ollut alusta lähtien kova usko tähän ja se vahvistui kevään ja kesän aikana. Uskon, että tämä saadaan kannattamaan, toteaa Moilanen.

Puutalo Oy:n myyntiä on tarkoitus käynnistellä lähiviikkojen aikana. Kauppaa tehdään ensi vuoteen ja ensi kesään.

Puun hinta on tänä vuonna noussut rajusti, mutta Moilanen uskoo tilanteen tasaantuvan.

– Se on selvä, että hinnat joudutaan viemään talopaketteihin ja se vaikuttaa ostajiin. Kyllä se väkisellä tasaantuu, koska ostajat loppuvat liian kalliiseen hintaan.

Myös tulevien vuosien investointeja on Moilasen mukaan hahmoteltu. Ne ovat 2–3 vuoden päähän, jolloin myös työntekijämäärän arvioidaan kasvavan entiselleen tai jopa suuremmaksi.

Lue lisää: