Sudaniin julistettiin hätätila – sotilaat vangitsivat varhain maanantaina maan siviilijohdon

Pidätettyjen joukossa on Sudanin pääministeri Abdalla Hamdok. Levottomuuksissa on kuollut kaksi ihmistä ja 80 on haavoittunut.

Mielensoittajia kadulla.
Sotilasvaltaa vastustavat mielenosoittajat tukkivat maanantaina kadun tiiliskivillä ja palavilla autonrenkailla Khartoumissa.

Sudanin siirtymäajan neuvoston sotilasjohtaja, kenraali Abdel Fattah al-Burhan on hajottanut maan hallituksen ja julistanut hätätilan. al-Burhan sanoo, että sotilaat ovat vallassa, kunnes maahan perustetaan uusi teknokraattien johtama hallitus.

Jo tänään aamulla kerrottiin, että Sudanin siirtymäajan neuvoston siviilijäseniä sekä siirtymähallituksen ministereitä on pidätetty. Pidätettyjen joukossa on ministeriön mukaan myös pääministeri Abdalla Hamdok, kertoi tiedotusministeriö.

  • Tämä on päivittyvä uutisjuttu, johon lisätään tietoa.

Ministeriön mukaan pääministeri Hamdok pidätettiin "sen jälkeen, kun hän kieltäytyi osallistumasta vallankaappaukseen". Pidätetyt on viety tuntemattomaan paikkaan.

Kaduilla protestoitu

Tuhansia ihmisiä on lähtenyt kaduille protestoimaan pääkaupunki Khartumissa ja Omdurmanissa. Sotilaat ovat käyttäneet kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan.

Useita ihmisiä on loukkaantunut sotilaiden ja vallankaappausyritystä vastustavien mielenosoittajien yhteenotoissa.

Sudanilaisten lääkäreiden komitean mukaan protesteissa on kuollut kaksi ihmistä ja 80 on haavoittunut.

Sudanin oppositio on kehottanut ihmisiä kansalaistottelemattomuuteen ja protesteihin.

Kansainvälinen yhteisö vaatii pidätettyjen vapauttamista

YK:n pääsihteeri António Guterres on tuominnut Sudanin sotilasvallankaappauksen ja vaatinut pääministerin ja muiden pidätettyjen välitöntä vapauttamista.

Tilanne maassa on sekava. Sotilaspukuihin pukeutuneet miehet ovat katkaisseet pääkaupunki Khartumiin johtavat päätiet, ja valtion tv-kanavalla on lähetetty isänmaallisia lauluja.

Lennot Sudanin pääkaupunkiin on keskeytetty, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Lisäksi internet-yhteyksissä kerrotaan olevan katkoksia ympäri maata.

YK:n tuvallisuusneuvoston on määrä pitää tiistaina hätäkokous Sudanin vallankaappauksen takia, kertovat diplomaatit uutistoimisto AFP:lle.

Neuvoston kokoontumista olivat pyytäneet Britannia, Viro, Ranska, Irlanti, Norja ja Yhdysvallat

Sotilasvaltaa vastustavat mielenosoittajat tukkivat maanantaina kadun tiiliskivillä ja palavilla autonrenkailla Khartumissa. Kuva: Ashraf Shazly / AFP

Jännitystä on ollut siitä asti, Omar al-Bashir syrjäytettiin

Sudanissa on ollut meneillään siirtymä demokratiaan siitä lähtien, kun armeija syrjäytti maata kolme vuosikymmentä johtaneen diktaattori Omar al-Bashirin keväällä 2019 laajojen mielenosoitusten päätteeksi.

Elokuusta 2019 maata on johtanut siirtymäajan neuvosto, jossa on sekä siviilijäseniä että armeijan edustajia.

Sudanese Professionals Association -ryhmä on tuominnut maanantain tapahtumat, joita se kutsuu vallankaappaukseksi, ja vaatinut kansalaistottelemattomuutta.

Syyskuun lopussa siirtymäajan hallitus kertoi kukistaneensa jo yhden vallankaappausyritykset. Hallituksen mukaan kaappausyrityksen takana oli Bashirin tukijoita.

Hallinnon siviilijäsenten ja armeijan edustajien väliset jännitteet ovat kiristyneet entisestään syyskuun vallankaappausyrityksen jälkeen.

Viime viikolla kymmeniä tuhansia ihmisiä marssi kaduilla tukeakseen täyttä vallansiirtoa siviilihallinnolle.

Yhdysvallat kehottaa kaappaajia luovuttamaan

Useat tahot ovat tuominneet tiedot vallankaappauksesta.

Khartumissa oleva Yhdysvaltojen suurlähetystö kehotti niitä, jotka vastustavat Sudanin siirtymistä demokratiaan antamaan periksi.

Myös Afrikan unionin, YK:n ja EU:n edustajat ovat tuominneet kaappauksen.

– Laittomasti pidätetyt maan johtajat on vapautettava välittömästi, YK:n lausunnossa sanotaan.

Korjaus 25.10. klo 13.44: EU:n edustajan sukunimi on Borrell, ei Borell.