Ensi vuonna opiskelija saa tehdä selvästi nykyistä enemmän töitä – katso laskurista, kuinka paljon saat tienata menettämättä tukia

Ensi vuonna opiskelijat saavat tienata 25 prosenttia enemmän kuin nyt. Tämä juttu kertoo, miten paljon muutos vaikuttaa käytännössä työntekoon ja opintotukeen.

Opiskelijoita vappuna Joensuussa 2021. Kuva: All Over Press
Tekijät

Opiskelijat saavat tienata ensi vuonna aiempaa enemmän ilman Kelan perintäkirjeen uhkaa: opintotuen tulorajaa korotetaan vuoden alussa väliaikaisesti neljänneksellä, jos vain hallituksen lakiesitys menee sellaisenaan läpi eduskunnassa. Esitys lähti juuri lausuntokierrokselle.

Opintotuessa on raja, johon asti opiskelija saa pitää tuet, vaikka hän olisikin saanut niitä liikaa. Vähän kuin ylimääräinen bonus. Tämä raja nousee neljänneksellä ensi vuonna.

Tällä hetkellä Kelan tuloraja on noin 12 500 euroa vuodessa, jos opiskelija nostaa opintotukea yhdeksän kuukautta vuodesta. Tulorajan korotus tarkoittaisi, että ensi vuonna opiskelija voi vuoden aikana ansaita yhteensä noin 15 600 euroa menettämättä opintotukea.

Paljonko opintotukea nostava opiskelija voi siis ensi vuonna tehdä töitä ilman tulorajojen paukkumista? Laske alla olevalla laskurilla!

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Muutoksen tavoitteena on hallituksen mukaan helpottaa opiskelijoiden työntekoa. Samalla sillä yritetään vastata yritysten tämänhetkiseen työvoimapulaan.

Tulorajat nostettiin pöydälle hallituksen budjettineuvotteluissa syyskuussa, mutta varsinainen päätös siitä, millainen lakiehdotus olisi sisällöltään, valmistui viime viikon lopulla. Lakiesitys käy tulevan viikon aikana lausuntokierroksella esimerkiksi opiskelijajärjestöillä, jolloin lakiesityksen sisältöä voi vielä kommentoida. Lakiesityksestä päätetään lopullisesti eduskunnassa täydentävän talousarvioesityksen yhteydessä myöhemmin syksyllä.

Ehdotettu tulorajan korotus on voimassa vain ensi vuoden ajan. Muutos ei ole siis pysyvä, vaikka esimerkiksi opiskelijat ja opiskelijajärjestöt ovat toivoneet, että tulorajoja nostettaisi pysyvästi ja enemmän.

Yksi syy sille, miksi tulorajan nostoa ehdotettiin vain ensi vuodelle eikä korotus ollut suurempi on se, ettei työnteko pitkittäisi opintoja liikaa. Tulorajat ovat puhuttaneet ennenkin, kun töistä kieltäytyminen on turhauttanut opiskelijoita.

Voit keskustella aiheesta 27.10. klo 23:een saakka.