Kuopion bussiturman käsittely alkaa Itä-Suomen hovioikeudessa – kuljettaja vaatii rangaistuksen alentamista

Kuopion bussiturmassa kuoli vuoden 2018 elokuussa neljä ja loukkaantui seitsemäntoista ihmistä. Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi linja-autoa kuljettaneen miehen ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Kuopion bussiturman onnettomuusajoneuvo teknisessä tutkinnassa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kuopion bussiturman käsittely alkaa tänään Itä-Suomen hovioikeudessa.

Oikeudessa käsitellään Kuopion Kolmisopessa kolme vuotta sitten tapahtunutta onnettomuutta, jossa tilausajossa ollut linja-auto syöksyi kaiteen läpi sillalta alas rautatielle. Turmassa kuoli neljä ja loukkaantui seitsemäntoista ihmistä.

Linja-autoa kuljetti vuonna 1951 syntynyt ylitorniolaismies, joka Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan rikkoi useita tieliikennelaissa kuljettajalle asetettuja velvoitteita.

Kuljettajan ajaminen oli käräjäoikeuden mukaan ollut ajoaikana poukkoilevaa ja holtitonta, ja kuljettajaa oli jo aiemmin matkan aikana huomautettu ajotyylistä.

Linja-auto putosi ilmalennon jälkeen alhaalla olevien junakiskojen päälle. Kuva: Matti Myller / Yle

Käräjäoikeus tuomitsi lähes kaksi vuotta ehdotonta vankeutta

Käräjäoikeus tuomitsi kuljettajan viime vuoden joulukuussa vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen neljästä törkeästä kuolemantuottamuksesta, kolmestatoista törkeästä vammantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Kuljettaja tuomittiin myös maksamaan vahingonkorvauksia ja muun muassa oikeudenkäyntikuluja asianosaisille ja vakuutusyhtiölle yhteensä toistasataa tuhatta euroa.

Kuljettaja on valittanut saamastaan käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen ja vaatinut, että hänet tuomitaan törkeiden tekomuotojen sijasta rikosten perusmuotoisista tekomuodoista.

– Törkeän tekomuodon osalta ei täyty sellainen piittaamattomuus kuin mitä sen tunnusmerkistö edellyttää, sanoo puolustuksen asianajaja Lasse Vartiainen.

Puolustuksen tavoitteena on Vartiaisen mukaan muuttaa ehdoton vankeusrangaistus ehdolliseksi.

– Onko se vuosi vankeutta vai se, minkä käräjäoikeus tuomitsi, vai jotain siltä väliltä, niin jos se olisi ehdollinen, niin se olisi valituksen pääasiallinen tavoite.

Sillan kaide ei pidätellyt kovaa vauhtia ajanutta linja-autoa. Kuvassa poliisit tutkivat tapahtumapaikkaa. Kuva: Matti Myller / Yle

Puolustus vaatii korvausten hylkäämistä tai alentamista

Kuljettaja on vaatinut rangaistuksen alentamista ja vakuutusyhtiölle tuomittavaksi määrättyjen korvausten hylkäämistä tai niiden alentamista.

– Korvausmäärä raunioittaa päämieheni talouden, sillä korvausta jäi sovittelun jälkeenkin maksettavaksi paljon, Vartiainen selittää.

Asian käsittely hovioikeudessa alkaa tiistaiaamuna Kuopiossa. Kuljettaja ja suurin osa asianosaisista osallistuvat istuntoon videoyhteydellä Lapin käräjäoikeuden tiloista Kemistä ja Rovaniemeltä.

Oikeus kuulee kuljettajan lisäksi useita asianomistajia ja todistajia. Pääkäsittelyyn on varattu aikaa kaikkiaan kolme päivää.

Lue lisää: