Hyppää sisältöön

Maatiloilla jälleen paha kustannuskriisi – talousongelmiin monta syytä

Tiloja rasittavat etenkin energian ja lannoitteiden korkeat hinnat. Tuottajajärjestön mukaan eurot eivät edelleenkään jakaudu oikeudenmukaisesti elintarvikeketjun sisällä.

Kustannusten nousu syventää ahdinkoa etenkin niillä tiloilla, joilla on jo ennestään ollut kannattavuusongelmia ja jotka joutuvat heikon sadon vuoksi ostamaan rehuja. Kuvituskuva. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Maatiloilla eletään jälleen kustannuskriisin keskellä. Mittavia talousongelmia on eri tuotantosuunnilla, mutta suurimpia vaikeuksia on rehua ostavilla kotieläintiloilla.

Maatilojen ahdingolle on monta syytä. Tiloja rasittavat etenkin energian ja lannoitteiden korkeat hinnat. Lisäksi päättynyt satokausi jäi osin sateiden ja osin kesän helteiden vuoksi heikoksi, minkä vuoksi tilat joutuvat ostamaan kallista rehua.

Vaikka tuottaja saa nyt viljasta tavallista korkeampaa hintaa, siitä ei juuri ole iloa viljatiloillekaan. Myytävän viljan määrä jäi alhaiseksi.

Pitkiä ja joustamattomia sopimuksia

Tuottajahintoja ei ole kyetty nostamaan samaan tahtiin kuin mitä tuotantopanokset ovat nousseet. MTK-Etelä-Pohjanmaan mukaan kustannuskriisiä syventää kaupan vahva asema elintarvikesektorilla.

– Toimitussopimukset ovat pitkiä ja joustamattomia. Näihin sopimuskäytäntöihin pitäisi saada aikaan muutoksia joko vapaaehtoisesti tai jopa lainsäädännöllisesti, mikäli ruoantuotanto halutaan turvata. Alkutuottaja ei voi aina joustaa, sanoo MTK-Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Yrjö Ojaniemi.

Tuottajajärjestö arvioi, että tiloilla on jo nyt ongelmia laskujen maksamisessa. Tilanne on erityisen hankala niillä tiloilla, joilla on ollut jo ennestään kannattavuusongelmia.

– Näillä tiloilla ei ole puskuria. Vaikka liikevaihtoa on kertynyt, kannattavuus on jäänyt huonoksi.

Yrjö Ojaniemi kertoo, että osa tiloista on vastannut kannattavuusongelmiin kasvattamalla tuotantoa, ottamalla velkaa ja investoimalla. Osalla tiloista on etsitty muita tulonlähteitä eli lähdetty esimerkiksi töihin tilan ulkopuolelle.

Syyskokouskierros alkaa Lapualta

Maatilojen talousongelmat nousevat esille tuottajayhdistysten syyskokouksissa. Kierros (siirryt toiseen palveluun) alkaa tänään tiistaina 26. lokakuuta Lapualta.

MTK-Etelä-Pohjanmaalla on 32 yhdistystä Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla.

Kustannuskriisin lisäksi kokouskierroksen keskeisiä teemoja ovat laajat, valmisteilla olevat lakipaketit, jotka koskevat niin eläinten hyvinvointia kuin laajasti maanomistajuutta ja oikeutta hyödyntää omaisuuttaan. Tämän lisäksi puhutaan uudesta EU-ohjelmakaudesta, jonka kansalliset päätökset ovat käsillä.

– Keskustelutta ei myöskään voi jättää ilmastonmuutosta, sillä ovathan jäsenemme ainoita hiilen sitojia tälläkin hetkellä, Yrjö Ojaniemi toteaa.

MTK-Keski-Pohjanmaan alueella syyskokouskierros (siirryt toiseen palveluun) alkaa 9. marraskuuta Kaustiselta.

Lue myös:

.
.