Turkin Erdoğan leppyi diplomaattisessa kiistassa: Uhkasi aiemmin karkottaa muun muassa Suomen suurlähettilään

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan raivostui, kun ryhmä suurlähettiläitä vaati aktivisti Osman Kavalan vapauttamista. Erdoğanin mukaan lähettiläät ovat nyt perääntyneet kiistassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanille oli liikaa, kun kymmenen maan suurlähettiläät vaativat ihmisoikeusaktivisti Osman Kavalan vapauttamista. Kuva: Ozan Kose / AFP

Suomi ja yhdeksän muuta maata näyttävät päässeen Turkin kanssa sopuun diplomaattisessa kiistassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkasi kiistan takia muun muassa Suomen suurlähettilästä karkottamisella.

Syynä oli kymmenen maan yhdessä julkaisema kannanotto, jossa vaadittiin tunnetun ihmisoikeusaktivistin Osman Kavalan vapauttamista.

Suomen lisäksi lausunnon olivat allekirjoittaneet Saksan, Yhdysvaltojen, Ranskan, Kanadan, Tanskan, Alankomaiden, Norjan, Ruotsin ja Uuden-Seelannin suurlähettiläät.

Erdoğan sanoi viikonloppuna, että edellä mainittujen maiden suurlähettiläät julistetaan ei-toivotuiksi henkilöiksi.

Maat lupasivat olla sekaantumatta Turkin asioihin

Nyt maat ovat luvanneet olla sekaantumatta Turkin sisäisiin asioihin.

Yhdysvaltain Turkin-suurlähetystö ilmoitti Twitterissä noudattavansa Wienin sopimuksen artiklaa 41, joka koskee diplomaattisia suhteita. Suomen Ankaran-suurlähetystö jakoi twiitin.

Ulkoministeriöstä ei tässä vaiheessa kommentoitu asiaa Ylelle.

Erdoğan uskoo diplomaattien "olevan jatkossa varovaisempia"

Erdoğan on sanonut pitävänsä Yhdysvaltojen välittämää lausuntoa tervetulleena. Hänen mukaansa Turkin oikeuslaitos ei ota vastaan käskyjä keneltäkään.

Erdoğan totesi, ettei voi sietää sitä, että ryhmä suurlähettiläitä vaati Kavalan vapauttamista. Hänen mukaansa Turkki ei halunnut diplomaattista kriisiä, vaan ainoastaan puolusti oikeuksiaan.

Turkin presidentin mukaan lähettiläät perääntyivät kuitenkin kiistassa maanantain lausunnollaan. Erdoğan sanoi uskovansa, että jatkossa suurlähettilään ovat varovaisempia Turkkia koskevissa lausunnoissaan.

Presidentti sanoi myös, ettei Turkissa voi olla, jos ei kunnioita Turkkia.

Kavalan väitetään sekaantuneen vallankaappauksen yritykseen

Suomen ja Turkin diplomaattisuhteet ovat olleet hyvät, joten suurlähettilään karkotus olisi ollut poikkeuksellista maiden välisissä suhteissa.

Osman Kavala vapautettiin helmikuussa 2020 syytteistä, jotka liittyivät Istanbulissa vuonna 2013 järjestettyihin.

Hänet otettiin kuitenkin uudelleen kiinni, koska hänellä väitettiin olleen yhteyksiä vuoden 2016 sotilasvallankaappauksen yritykseen.

Lisää aiheesta: