Hoidon tarpeessa jopa 18 koronapotilasta Etelä-Pohjanmaalla – nuorimmat ovat 19-vuotiaita

Koronan aiheuttamat vakavat muodot eivät ole vain iäkkäämpien ongelma, vaan myös yhä nuoremmat joutuvat hakeutumaan sairaalahoitoon. Seinäjoen keskussairaalassa on jopa 19-vuotiaita potilaita.

Sairaalahoidossa on kaikenikäisiä potilaita Etelä-Pohjanmaalla. Arkistokuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on ollut lokakuussa koko korona-ajan pahin, eikä tilanne näytä vielä helpottavan. Lokakuussa on maakunnassa todettu yli 400 tartuntaa. Tällä hetkellä suurimmat tartuntaryppäät ovat Lappajärvellä ja Seinäjoella.

Myös hoitoa vaativia potilaita on ennätyksellisen paljon, yhteensä kahdeksantoista. Yhdeksän potilasta on erikoissairaanhoidon ja yhdeksän terveyskeskuksen osastolla. Myös tehohoidolle on tarvetta.

Sairaanhoitopiiri kertoi tänään, että nuorimmat sairaalahoidossa olevat ovat 19-vuotiaita. Ikähaarukka on 19-75 vuotta.

– Haluttiin nostaa se nyt esiin, koska niin paljon puhutaan, että tämä on iäkkäiden tauti. Mutta myös nuoremmat ja perusterveet voivat saada vakavia taudin muotoja, toteaa infektioylilääkäri Elina Kärnä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Kärnän mukaan yleisin syy sairaalahoitoon hakeutumiseen on hengenahdistus ja keuhkoihin liittyvät ongelmat.

– Riskitekijöitä ovat esimerkiksi ylipaino, uniapnea, keuhko- ja sydänsairaudet ja immuunipuutostilat, listaa Kärnä.

Edelleen leviämisvaiheen maakunta

Viime viikko on ollut tartuntojen suhteen vaikea. Yhteensä 125 uutta tartuntaa ja ilmaantuvuusluku 138. Erityisen hankala on ollut tilanne Lappajärven kunnassa, jossa on todettu yhteensä 55 tartuntaa viikon sisällä. Tänään kerrottiin neljästä uudesta tartunnasta.

Koko Etelä-Pohjanmaalla todettiin sunnuntaina vain yhdeksän uutta tartuntaa, mutta vielä maltillinen määrä ei aiheuta helpotuksen huokauksia.

– Sunnuntaina otetaan yleensä vähemmän näytteitä. Yleensä ne loppuviikkoa kohden lisääntyvät niin, että torstaista lauantaisin todetaan eniten tartuntoja, sanoo Kärnä.

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki linjasi tänään, että maakunta pysyy edelleen epidemian leviämisvaiheessa ja rajoitukset voimassa. Se myös jatkoi etätyösuositusta marraskuun loppuun saakka.