Yle seurasi tulospäivää: Valmetin heinä-syyskuu selvästi viimevuotista parempi, UPM latoi pöytään ennätysluvut, pandemia moukaroi Finnairia

Monet pörssiyhtiöt julkistivat tänään osavuosikatsauksiaan. Kokosimme tuloksia tähän artikkeliin.

Valmet teki yli sata miljoonaa euroa voittoa heinä-syyskuussa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Yle seurasi tiiviisti tiistain tulospäivää Helsingin pörssissä. Osavuosikatsauksensa julkistivat muun muassa Valmet, UPM, Finnair ja Wärtsilä.

Helsingin pörssin yleisindeksi heilui iltapäivällä nollan tuntumassa. Nousijoiden selvä ykkönen oli tulosjulkistaja Wärtsilä, jonka osake oli kymmenisen prosenttia plussalla puoli neljän jälkeen.

Valmetin tulos parani vajaalla viidenneksellä

Valmetin vertailukelpoinen liiketulos nousi heinä-syyskuussa 18 prosenttia vertailukauteen nähden. Voittoa kertyi yhteensä 107 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi päättyneellä vuosineljänneksellä 12 prosenttia 935 miljoonaan euroon. Tammi-syyskuun osalta liikevaihto näyttää kuuden prosentin nousua, kun verrataan viime vuoden vastaavaan aikaan.

Valmet arvioi, että lyhyen aikavälin näkymät ovat hyvät palveluille, automaatiolle, sellulle, kartongille ja paperille. Sen sijaan energian osalta näkymä on yhtiön mukaan heikko.

UPM:ltä kaikkien aikojen paras vuosineljännes

UPM:n liiketulos kaksinkertaistui vertailukauteen nähden. Kuva: Petteri Bülow / Yle

UPM kertoo, että kuluvan vuoden kolmas neljännes oli yhtiön kaikkien aikojen paras. UPM:n vertailukelpoinen liiketulos tuplaantui heinä-syyskuussa vertailukauteen nähden, ja voittoa kertyi 424 miljoonaa euroa.

Yhtiön liikevaihto kohosi heinä-syyskuussa 24 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tammi-syyskuun osalta liikevaihto näyttää 12 prosentin nousua vertailukaudesta.

UPM:n mukaan yleinen taloudellinen toimeliaisuus vaikuttaa useimpien yhtiöiden tuotteiden kysyntään. Jatko riippuu näin ollen taloudellisen elpymisen tahdista.

Pandemia painoi rajusti Finnarin tulosta

Finnairin mukaan matkustusrajoituksia on purettu hitaammin kuin etukäteen arveltiin. Kuva: Silja Viitala / Yle

Finnairin vertailukelpoinen liiketulos oli heinä-syyskuussa 109,1 miljoonaa euroa miinuksen puolella. Vuosi sitten vastaavan kauden luku oli –167 miljoonaa euroa.

Yhtiön liikevaihto kasvoi 104,7 prosenttia vertailukaudesta ollen nyt 199,4 miljoonaa euroa. Tammi-syyskuun osalta liikevaihto oli silti 41,6 prosenttia pienempi kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Finnairin mukaan matkustusrajoituksia on purettu arvioita hitaammin, joten kysyntäkin on elpynyt viiveellä. Rajoitukset heikentävät kysyntää etenkin Aasiassa, missä matkustuksen odotetaan avautuvan joitakin kuukausia Eurooppaa perässä.

Wärtsilän tulos kasvoi reilusti heinä-syyskuussa

Wärtsilä ennakoi, että kysyntä on vuoden viimeisellä neljänneksellä huomattavasti parempi kuin vuosi sitten. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Wärtsilän vertailukelpoinen liiketulos kasvoi reilusti kolmannella vuosineljänneksellä. Liiketulos oli heinä-syyskuussa 87 miljoonaa euroa, mikä on 43 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Yhtiön liikevaihto kasvoi 11 prosenttia edellisestä heinä-syyskuusta. Koko kuluvan vuoden osalta liikevaihto on tähän mennessä yhä kuusi prosenttia pakkasella vertailukauteen nähden.

Tiedotteessaan Wärtsilä kuvailee markkinaolosuhteiden aiheuttavan edelleen epävarmuutta. Siitä huolimatta yhtiö ennakoi, että kysyntä on vuoden viimeisellä neljänneksellä huomattavasti parempi kuin viime vuonna vastaavana aikana.