Ruotsinkielisen Pedersören seurakunnan pastori jättää tehtävänsä – ei koe voivansa tehdä yhteistyötä naispappien kanssa

Pohjalainen Pedersören seurakunta saa naiskirkkoherran joulukuun alussa. Porvoon hiippakunnan piispan mukaan Dennis Svenfeltin edellytykset toimia pappisvirassa jatkossa joudutaan pohtimaan.

Pedersören seurakunta kuuluu Pietarsaaren seurakuntayhtymään. Ruotsinkielinen seurakunta saa uuden kirkkoherran, naisen, joulukuun alussa. Kuva: YLE/Chanette Härus

Pohjalaisen Pedersören seurakunnan pastori Dennis Svenfelt luopuu virastaan. Svenfelt kertoo syyksi sen, että ei enää voi työskennellä yhteistyössä naispappien kanssa.

Pedersören seurakunta saa joulukuussa uuden kirkkoherran, kun Mia Anderssén-Löf aloittaa tehtävässä.

– Viime aikoina Jumala on näyttänyt minulle asioita, joiden vuoksi en voi enää tehdä yhteistyötä. En ymmärtänyt sitä aiemmin, mutta tänään ymmärrän, Svenfelt sanoo viime viikolla julkaisemassaan Instagram-päivityksessä.

Svenfelt on aiemminkin sanonut kokevansa haasteita viranhoidossa yhteistyössä naisten kanssa. Epäilyksistään toimia yhteistyössä naispappien kanssa hän kertoi Kyrkpressen-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) syksyllä 2020 jo ennen virkaansiunaamistaan.

– Kyse ei ole naisten ylenkatsomisesta vaan järjestyksestä, jonka Jumala on päättänyt seurakunnalleen, Svenfelt kertoo videollaan.

Seurakuntapastori Dennis Svenfelt on toiminut virassa pohjalaisseurakunnassa. Hänen virkasuhteensa seurakuntaan päättynee marraskuun alussa. (Arkistokuva) Kuva: Yle

Ei edellytyksiä jatkaa?

Pedersören seurakunta on pian kaksi vuotta kuulunut Pietarsaaren seurakuntayhtymään. Seurakunnassa on noin 5000 jäsentä. Se kuuluu Porvoon hiippakuntaan, kuten muutkin Suomen ruotsinkieliset seurakunnat.

Porvoon hiippakunnan piispa Bo-Göran Åstrand kertoo Svenska Ylelle keskustelleensa tilanteesta Svenfeltin kanssa. Tämän kannassa on tapahtunut selvä muutos verrattuna aiempaan.

– Se tarkoittaa, että tässä tilanteessa hänellä ei ole edellytyksiä jatkaa työskentelyä Pedersören seurakunnassa. Åstrand sanoo.

Åstrand aikoo jatkaa keskustelua Svenfeltin kanssa tämän mahdollisuudesta toimia pappisvirassa. Åstrand arvioi, että Svenfeltin voi olla vaikea toimia Porvoon hiippakunnassa jatkossa.

– Pappisvihkimys Porvoon hiippakunnassa ja meidän kirkossamme on pitkä prosessi. Yksi niistä asioita, joita siinä läpikäydään on, että varauksetta pystyy virassa toimimaan miesten ja naisten kanssa, kuten kirkkojärjestykseen kuuluu.

Svenfeltin asia noussee esille torstaina tuomiokapitulissa. Tuomiokapituli peruuttanee Svenfeltin virkamääräyksen marraskuun alusta alkaen.

Svenfelt ei kommentoi asiaa Ylelle.

Lue seuraavaksi: