Perjantairuuhkat voivat olla muisto vain – koronan jälkeen työt rytmitetään uudella tavalla

Liikenneruuhkat ovat palanneet Turunkin vilkkaimmille väylille, mutta liikennemäärät ovat edelleen hieman korona-aikaa alempia. Etätyön yleistyminen näkyy selvänä vaihteluna viikonpäivien välillä.

Etätyö näkyy edelleen liikennemäärissä
Etätyö näkyy edelleen liikennemäärissä

Vuosi sitten moni autoilija oli tyytyväinen vähentyneisiin ruuhkiin. Kun moni työskenteli koronan takia kotona, työmatkatkin sujuivat sukkelammin. Nyt tilanne on palautumassa, tosin vain osittain.

Varsinais-Suomen ely-keskuksessa työskentelevä liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang uskoo, että entiseen ei ole enää paluuta. Liikennemäärissä ollaan nyt nelisen prosenttia alle sen, mitä mitattiin ruuhkissa ennen koronaa.

Klang uskoo, että osa ihmisistä tekee jatkossakin etätyötä ainakin osan ajasta.

Nyt on jo huomattu, että maanantaisin ja perjantaisin työmatkaliikenne on vähäisempää kuin viikon keskivaiheilla. Näyttää siis siltä, että viikonlopun ympärillä viihdytään kotikonttorilla.

Jaakko Klang arvioi myös, että osa ihmisistä tekee esimerkiksi aamupäivän töitä kotona ja menee toimistoon lounastunnilla. Tämä ilmiö tasaa liikenneruuhkia merkittävästi, ja johtanee siihen, että hermot eivät enää ole niin kireällä perjantairuuhkissa.

Paluu lähitöihin näkyy myös Föli-busseissa. Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte iloitsee, että matkustajia on nyt kymmenisen prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Ruuhkat alkavat jälleen hidastaa myös bussien kulkua, joten hän toivoo Turkuun lisää joukkoliikennekaistoja.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 27.10. kello 23.

Katso Lassi Lähteenmäen raportti työmatkaliikenteestä.

Jaakko Klang Turussa
Jaakko Klang ja Sirpa Korte olivat Lassi Lähteenmäen haastattelussa Ylen aamussa.

Lue myös: