Hämeenkyrön Pappilanjoella havaittu isoja öljylauttoja – vuoto ilmeisesti Metsä Boardin tehtaan konerikosta

Hälytys tuli tiistaina aamupäivällä puoli kymmenen aikaan. Pappilanjoen 3-tien puoleiseen päähän sekä tehtaan ympäristöön on laitettu öljypuomeja.

Öljyä on puomitettu useassa kohdassa jokea, mutta voimakkaan virtauksen takia osa öljystä on päässyt leviämään. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Useita osuuksia Pappilanjoesta on puomitettu Hämeenkyrössä. Joessa havaittiin aamulla isoja öljylauttoja, joita pelastuslaitos on rajannut öljypuomeilla.

Öljyä on puomitettu useassa kohdassa jokea, mutta voimakkaan virtauksen takia osa öljystä on päässyt leviämään. Kuva: Mari Siltanen / Yle

Öljyä on päässyt vesistöön ilmeisesti Metsä Boardin tehtaalta, konerikon takia. Tehdas sijaitsee joen yläjuoksulla.

Öljyn alkulähdettä selvitetään.

– Öljy on tullut tehtaan koneistosta, tarkempaa tietoa ei vielä ole. Siellä ihmiset nyt tutkivat, mistä öljy on päässyt karkaamaan, kertoo Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Teemu Turtonen.

Päivystävän palomestarin mukaan suurin osa öljystä saatiin kerättyä talteen. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Hälytys öljyhavainnoista tuli kello 9.25, jonka jälkeen paikalle on mennyt pelastuslaitoksen lisäksi myös Hämeenkyrön ympäristötarkastaja. Vuotaneen öljyn määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta Turtonen uskoo, että suurin osa karanneesta öljystä on saatu kerättyä talteen.

– Loput sekoittuvat suurempiin vesimassoihin ja haihtuvat lopulta ajan kanssa.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen palopelastajat levittivät öljypuomia jokeen tiistaina aamupäivällä. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Kirkkojärvessä on myös havaittu ohuita öljykalvoja, jotka ovat peräisin Pappilanjoesta.

ELY-keskus: tehdas selvittää vuodon syyttä ja odotamme tuloksia

ELY-keskuksen ylitarkastajan mukaan tilanne on hallinnassa.

– Tilanne näyttää hyvältä. Puomit ovat nyt paikoillaan, Pirkanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Satu Honkanen toteaa.

Imeytyspuomeja on laitettu Pappilanjoen 3-tien puoleiseen päähän sekä tehtaan ympäristöön. Myös raskaampaa torjuntapuomia otetaan käyttöön, jotta öljy pysyisi paikoillaan. Sen pysäyttämä öljy voidaan imea imuautolla joesta pois.

Pirkanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Satu Honkanen (vasemmalla) sekä Hämeenkyrön kunnan ympäristötarkastaja Kaisa Pieniluoma saapuivat paikan päälle tarkastamaan tilanteen. Kumpikaan heistä ei muista vastaavaa tapausta Pappilanjoella. Kuva: Juha Kokkala / Yle

– Pappilanjoki on auki ympäri vuoden, kehottaisin välttämään siinä ja Kirkkojärvessä uimista nyt muutaman päivän. Veneillä puomien yli ei saa mennä, Hämeenkyrön kunnan ympäristötarkastaja Kaisa Pieniluoma muistuttaa.

Tehtaan voimalaitokselta pysäytettiin juoksutus kymmenen jälkeen, jotta virtausta saataisiin pienemmäksi. Pelastuslaitos jää seuraamaan tilannetta, kun juoksutus jälleen käynnistetään.

Pappilanjoki puomitettiin onnettomuuden jälkeen. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Pelastuslaitokselta kerrotaan, että öljyä kerätään pois tiistaina. Valoisa aika ei todennäköisesti riitä, joten työt jatkuvat muutaman päivän.

Pappilanjoessa ja Kirkkojärvessä uimista kehotetaan välttämään. Veneily puolestaan on kielletty Pappilanjoessa öljyntorjuntapuomien vuoksi.

26.10. kello 13.30: Juttuun lisätty Teemu Turtosen kommentit.

26.10. kello 13.55: Juttuun lisätty Honkasen ja Pienluoman kommentit.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.