Viron presidentti Alar Karis ja Sauli Niinistö tapasivat Presidentinlinnassa, korona puhutti – Viro ei ole sulkemassa rajojaan

Karisin henkilökohtainen Suomen-suhde on toistaiseksi jäänyt ohueksi. Hän on syntynyt ja kasvanut Tartossa, missä ei voinut katsoa suomalaisia tv-kanavia.

Viron presidentti: Emme ole sulkemassa rajaamme
Viron presidentti: Emme ole sulkemassa rajaamme

Viron presidentti Alar Karis vierailee ensimmäistä kertaa Suomessa. Karisin ja presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuus Presidentinlinnassa alkoi myöhässä, ja Niinistö pahoitteli sitä avauspuheenvuorossaan.

– Kun aloimme jutella, huomasimme, että meillä on paljon yhteistä, ja ne ovat myönteisiä asioita. Siitä keskustelemiseen meni aikaa, presidentti Sauli Niinistö sanoi.

Niinistö kuvaili maiden kahdenkeskisiä välejä erinomaisiksi ja totesi, että välit ovat perinteisesti olleet hyvät. Huolenaiheeksi presidenttien keskustelussa nousi koronatilanne. Niinistö totesi, että Suomen tilanne on Viroa parempi, mutta vakava.

– Meidän täytyy suhtautua tähän vakavasti – ja varovasti, Niinistö sanoi.

Lisäksi presidentit keskustelivat Euroopan turvallisuudesta, Venäjästä, arktisesta alueesta ja ilmastonmuutoksesta.

– Meillä molemmilla on Venäjä naapurina, joten keskustelimme Venäjän asemasta – etenkin kun vierailen Moskovassa perjantaina, Niinistö sanoi.

Karis: Olemme liian pieniä yksin

Karis puolestaan kertoi olevansa iloinen Suomen-vierailustaan ja siitä, että presidentti vaikuttaa olevan hyvässä kunnossa. Vierailua piti lykätä, kun Niinistö oli altistunut koronalle.

Karis kehui myös Suomen koronanvastaista taistelua ja totesi, että Suomi on onnistunut siinä Viroa paremmin.

– Olette onnistuneet suomalaisten rokottamisessa hyvin. Toivon, että voimme pian sanoa samaa virolaisista, Karis sanoi.

Hän totesi, että Virolla ja Suomella on tiivistä yhteistyötä digitalisaatiosta elokuvateollisuuteen. Hän piti tärkeänä, että digitaalista ja muutakin yhteistyötä syvennetään.

– Olemme liian pieniä yksin. Meidän pitää tehdä yhteistyötä. Toivon, että tiivistämme jo hyvin toimivaa energiayhteistyötämme entisestään.

Hän mainitsi merituulen hyödyntämisen sekä kaasu- ja sähkömarkkinoiden yhdistämisen. Karis kehui myös maiden välistä yhteistyötä kulttuurin ja koulutuksen alalla.

– Entisenä rehtorina minun täytyy todeta, että yhä useammat suomalaiset opiskelijat löytävät tiensä Viroon, Karis sanoi.

Viro ei aio sulkea rajaansa

Viron koronatilanne on heikentynyt viime viikkoina, ja maa on kiristänyt koronarajoituksiaan tällä viikolla. Viro ei kuitenkaan suunnittele rajojensa sulkemista, Karis sanoi.

– En voi sanoa, mitä tapahtuu viikon tai kuukauden kuluttua. Toivomme, että kansalaisemme ottavat rokotukset ja saavutamme 80 prosentin rokotekattavuuden, Karis sanoi.

Uutistoimisto STT:n kysymykseen, onko koronatilanne vaikuttanut maiden välisiin suhteisiin, Karis totesi, että covid on merkinnyt ylä- ja alamäkiä Viron ja Suomen väliseen suhteeseen.

– Mutta olemme ystäviä, eivätkä tällaiset vaihtelut vaikuta suhteisiimme, Karis sanoi.

Niinistö taas totesi, ettei ole edes huomannut koronan aiheuttaneen ylä- ja alamäkiä maiden välisiin suhteisiin.

– Taistelemme covidia vastaan. Emme naapureitamme vastaan, Niinistö korosti.

Karis: Suomi päättää itse Natosta

STT kysyi presidenteiltä myös sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin Suomen-vierailusta, joka on johtanut keskusteluun Suomen mahdollisesta liittymisestä sotilasliittoon, ja Nato-maiden suhtautumisesta mahdolliseen jäsenyyteen.

– Minun on vaikea vastata, mitä muut Nato-maat sanoisivat, ja keskustelu [mahdollisesta jäsenyydestä] täytyy käydä Suomessa, ei Virossa. On suomalaisten päätös, haluavatko he liittyä Natoon vai eivät.

– Mutta me olisimme tietysti iloisia, jos Suomi liittyisi jossakin vaiheessa, Karis sanoi.

Karis ei tunne suomalaisia hyvin

Karisin henkilökohtainen Suomen-suhde on toistaiseksi jäänyt ohueksi, Ylen haastattelussa elokuussa kävi ilmi. Hän on syntynyt ja kasvanut Tartossa, missä ei voinut katsoa suomalaisia tv-kanavia.

– En tunne suomalaisten poliitikkojen joukosta ketään kovin läheisesti. Mutta viran myötä puhelimeen ilmestyy myös tarvittavia numeroita, Karis arvioi Ylelle elokuussa.

Lue lisää: