Hyppää sisältöön

Yritystalous kasvaa nyt Pohjois-Karjalassa muuta maata nopeammin – vauhdikkaimmin noussut Pielisen Karjala

Pohjoiskarjalaisten yritysten liikevaihto kasvoi alkuvuonna yhteensä 12,4 prosenttia. Koko maassa kasvua oli puolet vähemmän. Kovimmat luvut kirjattiin Lieksan ja Nurmeksen seuduilla, yli 18 prosentin nousu.

Binderholz Nordicin sahat ovat alkuvuonna takoneet kovaa tulosta Pielisen Karjalassa. Kuvassa Nurmeksen saha, kun se oli vielä Vapon omistuksessa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Pohjois-Karjalan talous kasvoi alkuvuonna erittäin vahvasti. Tammi-kesäkuussa pohjoiskarjalaisissa yrityksissä liikevaihtoa kertyi yli 400 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Liikevaihto kasvoi yhteensä 12,4 prosenttia. Koko maassa kasvua oli noin puolet vähemmän.

Vauhdikkainta yritysten liikevaihdon kasvu oli Pielisen Karjalassa eli Lieksan ja Nurmeksen seuduilla, 18,4 prosenttia. Tätä selittää varsinkin sahateollisuuden kuumana pyörivät koneet ja huimat vientiluvut sekä Lieksassa että Nurmeksessa Binderholzin laitoksissa.

– Puun kysyntä ja hintakehitys on ollut erittäin myönteinen, toimialalla puhutaan huippusuhdanteesta. Se vaikuttaa varmasti eniten Pielisen Karjalan liikevaihtolukuihin. Samoin vientikysyntä on ollut hyvää, erityisesti Lieksan alueella on vientiyrityksiä enemmän, kertoo toimitusjohtaja Minna Heikkinen Pielisen Karjalan kehittämiskeskus Pikesistä.

Heikkisen myöntää yllättyneensä hyvistä luvuista.

– Yllättävää on se, että näin nopeasti on toivuttu ja kehitys on ollut näin vahvaa. Sekin ilahduttaa, että näin laajasti eri toimialoilla kotimaan matkailusta kauppaan, Heikkinen pohtii.

Puun sahauksen liikevaihto kasvoi maakunnassa lähes puolella. Teollisuudessa kasvu oli vahvaa myös sähköteknisten laitteiden valmistuksessa sekä kivi- ja metalliteollisuudessa.

Kaksinumeroisia kasvuprosentteja nähtiin myös metsäbiotaloudessa, luovilla aloilla ja tietojenkäsittelypalveluissa.

Viennissä kirjattiin kovaa kasvua

Vientikin oli erittäin vahvaa: viennin arvo kasvoi Pohjois-Karjalassa 21 prosenttia, mikä selitti yli puolet teollisuuden liikevaihdon kasvusta.

Pielisen Karjalassa vienti veti vielä vauhdikkaammin, tuotteita lähti ulkomaille lähes 40 prosenttia suuremman summan edestä kuin vuosi sitten alkuvuonna.

– Yrityksillä on hyvä tilauskanta, on paljon työtä ja kiirettäkin ja myös avoimia työpaikkoja, haetaan uusia osaajia. On myös investointisuunnitelmia ja jo haettukin investointirahoitusta. Kyllä se yleisenä myönteisenä ilmapiirinä ja vireenä näkyy, toimitusjohtaja Minna Heikkinen Nurmeksesta kertoo.

Yritysten henkilöstömäärä kasvoi myös koko maakunnassa kohtuullista vauhtia, tammi-kesäkuussa henkilöstön määrä lisääntyi 3,7 prosenttia.

Vaikka korona vaikuttaa kasvulukuihin, maakunnan yritystalouden kehitys oli myönteistä myös pidempään ajanjaksoon peilattuna. Esimerkiksi vuoden 2019 alkupuoliskoon verrattuna pohjoiskarjalaisyritysten liikevaihto oli nyt 4,6 prosenttia suurempi.

– Käytännössä viime vuoden koronanotkahdus jäi siis jo tämän vuoden alkupuoliskolla taakse ja talouskehityksessä palattiin pidemmän aikavälin kasvu-uralle, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton tiedotteessa todetaan.

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.