Hyppää sisältöön

Arkeologit eivät luovuta Tammelassa – ikivanhan hautausmaan etsinnät jatkuvat ensi kesänä

Arkeologiset kaivaukset Tammelan Portaassa jatkuvat ensi kesänä. Ikivanhan hautausmaan paikka on suunnilleen tiedossa. Vanhoja karttoja, joihin kappelikirkko on merkitty, on löytynyt lisää.

Portaan hautausmaata etsittiin jo viime kesänä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Arkeologit eivät luovuta Tammelan Portaan ikivanhan hautausmaan etsinnöissä. Arkeologisia kaivauksia jatketaan ensi kesänä.

Arkeologi Hanna-Maria Pellinen kertoo, että kaivauksia jatketaan Kappelinpellon tietämillä lähellä paikkaa, missä kaivauksia viime kesänä tehtiin.

Pellinen uskoo tietävänsä hautausmaan paikan mutta ongelmana on ollut, että sen päällä on rakennuksia. Hautausmaa saattaa olla peräisin jopa 1300-luvulta.

Päivänvaloon on tullut myös aikaisempaa enemmän vanhoja karttoja, joissa on merkintä Portaan vanhasta kappelikirkosta. Nyt on tiedossa jo kolme karttaa, missä kappelikirkosta on merkintä.

– Myös kansanperinnettä on saatu talteen yhä enemmän. Kansa esimerkiksi tiesi 1800-luvun lopulla, missä vanha kirkkomaa on. Uskomus on, että se alkaa noin 50 metriä Turpoonjoesta. Ensi kesän kaivauksissa päästään jo hyvin lähelle sitä paikkaa.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.