Sudanin pääministeri on päässyt kotiinsa – muut siviilijohtajat ovat edelleen pidätettyinä

Armeija kaappasi vallan Sudanissa maanantaina. Vallankaappaus on saanut aikaan mielenosoituksia, joissa on saanut surmansa ainakin neljä ihmistä armeijan sotilaiden avattua tulen mielenosoittajia kohtaan.

Sudanin armeijan komentaja Abdel Fattah al-Burhan puhuu medialle. Kuva: Ashraf Shazly / AFP

Sudanissa pääministeri Abdalla Hamdok on päässyt kotiinsa. Pääministerin toimistosta kerrottiin uutistoimisto AFP:lle, että hän on tiukan tarkkailun alaisena. Muut ministerit ja siviilijohtajat ovat edelleen pidätettyinä.

Sudanin armeija kaappasi vallan maanantaina, minkä jälkeen Hamdokia pidettiin armeijan komentajan Abdel Fattah al-Burhan kotona, komentaja kertoi tiistaina.

Hamdok pääsi kotiinsa tiukan kansainvälisen painostuksen jälkeen. Sekä Yhdysvallat että EU ovat uhanneet vetää avustuksensa pois Sudanilta vallankaappauksen vuoksi.

Vallankaappauksen jälkeen kansa on osoittanut mieltään pääkaupungissa Khartumissa. Maanantaina alkaneissa mielenosoituksissa Sudanissa on kuollut ainakin neljä ihmistä ja yli 80 on loukkaantunut sotilaiden ammuttua heitä.

Maanantaina maata johtanutta siirtymäajan neuvostoa johtanut komentaja al-Burhan kertoi lakkauttavansa sekä neuvoston että siirtymähallituksen ja julistavansa maahan hätätilan.

Sotilaat pidättivät maanantaina pääministeri Hamdokin sekä useita muita siirtymähallituksen ministereitä ja siirtymäneuvoston siviilijäseniä.

Mielenosoittajia kadulla Sudanin pääkaupunki Khartumissa 25. lokakuuta 2021. Kuva: Ashraf Shazly / AFP

Pääkaupunkiin johtavia pääteitä ja siltoja on katkaistu, ja internet-yhteyksissä on kerrottu olevan katkoksia ympäri maata. Myös lentoliikenne Khartumin lentokentälle on keskeytetty tämän viikon lauantaihin saakka.

Kansainvälinen yhteisö tuomitsee

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on tuominnut vallankaappauksen ja vaatinut pääministerin vapauttamista heti. YK:n tuvallisuusneuvosto piti hätäkokouksen Sudanin vallankaappauksen takia myöhään tiistai-iltana Suomen aikaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi tiistaina, että Yhdysvallat vaatii siviilihallituksen välitöntä palauttamista sekä pidätetyn pääministerin vapauttamista.

Yhdysvallat on ollut Sudanin suurimpia tukijoita sen jälkeen, kun kolme vuosikymmentä vallassa ollut diktaattori Omar al-Bashir syrjäytettiin keväällä 2019. Valta siirtyi demokraattisiin muutoksiin tähtäävälle siirtymäajan neuvostolle saman vuoden elokuussa.

Lisää aiheesta: