Senaattorit haluavat Bolsonaron vastuuseen pandemian huonosta hoidosta – syytteiden mukaan Brasilian presidentti antoi viruksen levitä tahallisesti

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro halutaan asettaa syytteisiin muiden muassa rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Presidentti Jair Bolsonaroa kohtaan esitettään Brasiliassa raskaita syytökiä, mutta oikeusprosessia pidetään silti epätodennäköisenä. Kuva: Joedson Alves / EPA

Brasiliassa senaattoreista muodostuva tutkintakomitea esittää tuoreessa raportissaan yhdeksän rikossyytteen nostamista Brasilian presidenttiä Jair Bolsonaroa vastaan. Syytteet liittyvät pandemian huonoon hoitoon.

Yli 1200-sivuisessa raportissa esitetään muiden muassa, että Bolsonaro olisi antanut koronaviruksen levitä maassa. Raportin mukaan Bolsonaron tavoitteena oli laumasuojan saavuttaminen ihmishenkien kustannuksella, jotta maan talous elpyisi.

Koronavirus on aiheuttanut jo yli 600 000 kuoleman Brasiliassa.

Enemmistö raportin laatineista senaattoresita haluaisi asettaa Bolsonaro syytteisiin rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Raportti vaatii syytteitä myös 77 muulle henkilölle, joiden joukossa on ministereitä ja kolme Bolsonaron lapsista.

Syytteiden nostamista Bolsonaroa vastaan pidetään epätodennäköisenä

Komitealla ei ole valtuuksia nostaa syytteitä itse. Bolsonaron liittolaiset taas tuskin aloittavat rikosprosessin presidenttiä vastaa.

Muiden muassa oikeusministeri ja pääsyyttäjä ovat presidentin nimittämiä. Samoin virkasyytteen nostaminen parlamentissa ei todennäköisesti onnistu, koska alahuoneen puheenjohtaja on myös Bolsonaron liittolainen.

Pandemian aikana presidentin kannatus on kuitenkin sukeltanut ennätysalhaisiin lukemiin. Raportti voi olla viimeinen pisara Bolsonaron kannattajille ennen ensi vuoden vaaleja.

Lisäksi Bolsonaron väitetyt rikokset ihmisyyttä vastaan voitaisiin ottaa käsittelyyn kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.

Presidentti levitti väärää tietoa

Bolsonaron myös epäillään käyttäneen väärin julkisia varoja ja levittäneen väärää tietoa.

Raportissa pyydetään korkeinta oikeutta jäädyttämään presidentin pääsy sosiaalisen median tileilleen.

Tällä viikolla Facebook ja Youtube poistivat videon, jossa Bolsonaro väitti, että rokotuksilla ja hiv-tartunnalla olisi yhteys. Muiden muassa Brasilian tartuntatautien asiantuntijayhdistys on tyrmännyt Bolsonaron väitteet.

Youtube sulki Bolsonaron kanavan viikoksi.

Bolsonaro on aiemminkin levittänyt perättömiä väitteitä koronaviruksesta ja rokotteista. Bolsonaro on myös vähätellyt koronavirusta ja kasvomaskisuosituksia sekä sanonut, ettei aio ottaa koronarokotetta.

Tutkintalautakunta on vaatinut, että Bolsonaro määrättäisiin oikaisemaan sanansa kansallisessa televisiossa. Jos Bolsonaro ei tekisi sitä, hänet tulisi määrätä senaattorien mukaan maksamaan yli 7 000 euron sakko jokaiselta päivältä siihen saakka, kunnes hän kumoaa väitteensä.

Lue myös: