Jätevettä pääsi kapeaan jokeen reilusti yli sallitun – ympäristötarkastajan mukaan luonto ei tätä enää kestä: "Nämä ovat surullisia tilanteita"

Ylimääräinen jätevesipäästö syntyi Lappeenrannassa yllättäen monen asian summana. Jätehuoltoyhtiö lupaa, ettei tilanne toistu.

Toikansuon jätevedenpuhdistamo kuormittui viikko sitten, kun jätehuolto lähetti puhdistettavaksi tavallista väkevämpää jätevettä. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Lappeenrannan Rakkolanjokeen ja Haapajärveen pääsi viikko sitten tavallista huonommin puhdistettua jätevettä.

Lähistöllä asuvan Jukka Junnikkalan mukaan tarkkasilmäinen ja -nenäinen luonnossa liikkuja pystyi huomaamaan tilanteen.

Hänen mukaansa vesi oli harmahtavaa tavanomaisen rusehtavan sijaan, ja myös haju poikkesi tavallisesta.

Jukka Junnikkala seisoo Rakkolanjoen rannassa.
Jukka Junnikkala on asunut koko ikänsä Lappeenrannan Haapajärven tuntumassa. Haapajärveen virtaa Rakkolanjoki, johon puolestaan lasketaan puhdistetut jätevedet Lappeenrannan jätevedenpuhdistamolta. Junnakkala näkee joen varistä, milloin joki voi pahoin.

Turha kuormitus pitäisi estää

Lappeenrannan keskustan tuntumassa sijaitsevasta Toikansuon jätevedenpuhdistamosta kaupungin puhdistettu jätevesi johdetaan kapeaan Rakkolanjokeen ja alkupäässä olevaan Haapajärveen. Jokea pitkin vedet päätyvät edelleen Venäjälle ja Itämereen, lähelle Viipuria.

Rakkolanjoki virtaa Lappeenrannasta Suomenlahteen. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Ympäristötarkastaja Päivi Uski Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta katsoo, etteivät jo ennestään kuormittuneet vesistöt kestä ylimääräisiä päästöjä.

– Tällaisista pitäisi päästä eroon. Nämä ovat surullisia ja ei-toivottavia tilanteita, Uski sanoo.

Päästöstä ei vielä ole lopullisia tutkimustuloksia, mutta puhdistamolta Rakkolanjokeen lähtenyt vesi on ollut ravinteikasta ja bakteeripitoista.

Uskin mukaan on vaikea arvioida, kuinka pitkään viikon takainen päästö vaikuttaa vesistössä.

Mitä puhdistamolla tapahtui?

Päästö syntyi, kun Toikansuon jätevedenpuhdistamon toiminta heikkeni Etelä-Karjalan jätehuollossa tapahtuneen yllättävän tilanteen vuoksi.

– Etelä-Karjalan jätehuollon Kukkuroinmäen käsittelykeskuksesta jouduttiin laskemaan verkostoon teollisuusjätevesiä, jotka olivat meille tullessaan normaalia väkevämpiä. Puhdistustulos pääsi siksi heikentymään, kertoo toimitusjohtaja Arto Nikkanen Lappeenrannan Energialta.

Jäteveden puhdistuslaatu on normalisoitunut viikossa. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Esimerkiksi fosforia oli yli kaksinkertaisesti verrattuna siihen, mitä ympäristölupa sallii. Muutos oli sen verran suuri, että tilanteesta täytyi ilmoittaa ympäristöviranomaisille ja sen vaikutuksia seurataan.

– Poikkeamailmoitus pitää aina tehdä, mutta isossa kuvassa puhdistamo on toiminut normaalisti, joten emme puhu kovin vakavasta tilanteesta, Nikkanen sanoo.

Hän kuvailee poikkeamaa lyhytaikaiseksi. Jäteveden puhdistuslaatu on tasoittunut viikon mittaan normaaliksi.

Mitä jätehuollossa tapahtui?

Etelä-Karjalan jätehuollon toimitusjohtaja Mika Suomalainen kuvailee viimeviikkoista tilannetta erikoiseksi monen sattuman summaksi.

Tapahtumaketju lähti liikkeelle, kun Lappeenrannan Joutsenon Kukkuroinmäellä sijaitsevat jätehuollon sade- ja jätevesien keruualtaat alkoivat syyssateiden takia täyttyä.

Vettä ryhdyttiin pumppaamaan kohti jätevedenpuhdistamoa muutaman kuukauden tauon jälkeen. Samalla viime kesänä puhdistettu, Saimaan kanavan alittava jätevesiputki pääsi ensimmäistä kertaa tositoimiin – ja yllätti tehokkuudellaan.

– Vettä meni putken kautta paljon enemmän kuin mihin olemme tottuneet. Nähtävästi samalla kävi myös niin, että loput, putkessa vuosikausia muhineet kiintoaineet lähtivät liikkeelle, Suomalainen kertoo.

Etelä-Karjalan jätehuolto ja Toikansuon jätevedenpuhdistamo pitävät tiiviisti yhteyttä toisiinsa. Esimerkiksi jätevesien pumppaamisesta varoitettiin puhdistamoa etukäteen. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Soppaa sakeutti se, että Kukkuroinmäen keruualtaisiin joudutaan tällä hetkellä ohjaamaan tavallista enemmän väkeviä eli paljon ravinteita sisältäviä jätevesiä Kukkuroinmäen biokaasulaitokselta.

Tavallisesti ne menisivät teollisuuden hyötykäyttöön, mutta biokaasulaitoksella parhaillaan tehtävien muutostöiden vuoksi hyötykäyttö on tauolla.

Viimeviikkoisen kaltaisten päästöjen ei kuitenkaan pitäisi toistua, Suomalainen lupaa.

– Meillä on nyt käytössä laitteisto, joka esikäsittelee pumpattavan veden ja ottaa kiintoaineksen 97-prosenttisesti pois. Tällaista tilannetta ei pääse enää tapahtumaan, ellei tule laiterikkoa, mutta laitteistot on myös varmistettu, hän kertoo tehdyistä toimenpiteistä.

Lappeenrannassa on keskusteltu viime vuosina vilkkaasti jätevesien puhdistamisesta. Toikansuon puhdistamo on tulossa käyttöikänsä päähän, eikä uuden puhdistamon sijoituspaikasta ole vielä varmuutta.

Lue lisää: