Pääministeri Marin hyvästeli kautensa päättävän liittokansleri Merkelin – "Oma käsitykseni on, että hän tulee varmasti nauttimaan vapaudesta"

Pääministeri Sanna Marin tapasi Saksan väistyvän liittokanslerin puolilta päivin. Eilen hän tapasi tulevan, hallitusneuvotteluja käyvän liittokanslerin, sosiaalidemokraattien Olaf Scholzin.

Marin kommentoi Saksan johdon vaihtumista
Marin kommentoi Saksan johdon vaihtumista

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja liittokansleri Angela Merkelin tapaaminen alkoi klo 12. Tapaamisen jälkeen Marin kertoi tapaamisesta, että kahdenvälinen tapaaminen oli erittäin hyvä.

Keskusteluissa käsiteltiin unionin autonomiaa, ilmastonmuutosta sekä ajankohtaisia kysymyksiä, kuten Puolan oikeusvaltiotilannetta.

– Lisäksi keskustelimme Kiinasta, Venäjästä, Euroopan ulkosuhteista ja siitä, mikä on Euroopan asemoituminen globaalisti, summasi Marin.

Marin tapasi Merkelin myös viime viikolla EU-huippukokouksessa Brysselissä.

Merkel sai eilen virallisen irtisanomisensa kaikkiaan 16 vuotta kestäneestä liittokanslerin pestistä. Hän jatkaa toistaiseksi virkaatekevänä liittokanslerina.

Pääministeri Marin ja liittokansleri Merkel tapasivat Berliinissä.
Pääministeri Marinin ja liittokansleri Merkelin tapaamisen alussa ei kätelty.

Puolasta pääministeri ja liittokansleri olivat sitä mieltä, että tärkeintä on tukea EU-komissiota, joka yrittää Puolan kanssa etsiä ratkaisuja.

– Oma kantani on, että on oltava tiukka, sanoi Marin.

Energiasta keskusteltiin Marinin mukaan yksityiskohtaisesti, myös ydinvoiman merkityksestä ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Saksalla on toisenlaiset energialinjaukset, maakaasu on tärkeässä roolissa luovuttaessa kivihiilestä.

– Itse pidin esillä sitä, että on erittäin tärkeätä, että Eurooppa olisi kokonaisuudessaan tulevaisuudessa entistä riippumattomampi tuontienergiasta ja erityisesti fossiilisista energioista.

Strategista autonomiaa käsiteltiin myös: kyse on ennen muuta eurooppalaisten vahvuuksien vahvistamisesta, kilpailukyvystä ja panostuksesta tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Kysymykseen Merkelin ajatuksista 16-vuotisen liittokansleriuran päättyessä Marin vastasi, että Merkel on ollut keskeisissä tehtävissä vaikeana aikana.

– Oma käsitykseni on se, että hän varmasti tulee nauttimaan siitä vapaudesta, mikä tämän raskaan tehtävän jälkeen vapautuu. Hän on ollut erittäin keskeisissä tehtävissä hyvin pitkään ja on suuresti arvostettu poliitikko Euroopassa.

Scholzin tapaaminen tiistaina

Marin aloitti kaksipäiväisen vierailunsa Saksassa eilen puhumalla Maailman terveyshuippukokouksessa sekä tapaamalla Saksan sosiaalidemokraattien liittokansleriehdokkaan Olaf Scholzin.

Scholzin kanssa Marin keskusteli muun muassa ilmasto- ja energiakysymyksistä sekä tutkimus- ja tuotekehitysinvestoinneista. Scholzin hallitusneuvotteluihin sovittu kanta on pitää kiinni budjettikurista: esimerkiksi ilmastonmuutosinvestointeihin ei oteta lisää velkaa eikä verotusta kiristetä.

Marinin mukaan EU:n sopimasta koronaelvytyksestä iso osa käytetään sopeutumiseen ilmastonmuutokseen ja esimerkiksi energiasektorin uudistamiseen. Pohjoismaisesta energiamarkkinayhteistyöstä voisi olla mallia muullekin Euroopalle.

Marin iloinen aateveljen noususta liittokansleriksi

Scholzin odotetaan saavan hallitusneuvottelut päätökseen niin, että uusi hallitus voi aloittaa toimessaan joulukuussa. Marinin vaikutelmia uudesta liittokanslerista kysyttiin tiedotustilaisuudessa.

– Olen aivan varma, että Suomen ja Saksan yhteistyö tulee olemaan tulevaisuudessakin toimivaa ja hyvää, kuten se on tähänkin asti ollut.

Scholzin nousua liittokansleriksi Marin piti hyvänä jo saman poliittisen aatteen näkökulmasta:

– Sosiaalidemokraattina olen iloinen, että sosiaalidemokraatit saavat vahvempaa jalansijaa Euroopassa. Nyt eteläisessä Euroopassa muun muassa Portugalissa, Espanjassa, Maltalla on sosiaalidemokraatinen pääministeri ja nyt Saksassa, joka on erittäin merkittävä asia. Kaikki Pohjoismaatkin Islantia lukuunottamatta ovat sosiaalidemokraattien käsissä, listasi Marin.

Lue lisää: